AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Persiljesmör kryddsmör med persilja

Persiljesmör kryddsmör med persilja Persiljesmör. Hemgjort kryddsmör med persilja.
Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.3 av 5 (Antal röster: 13)
4 port persiljesmör
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Skölj persiljan noga i en stor bunke med vatten.
  3. Hacka persiljan fint eller kör den i en mixer.
  4. Blanda allt i en bunke och smaka av med citron, worcestersås, vitpeppar samt salt.
  5. Nu kan du använda smöret.
  6. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.


 

Fler recept ur samma kategori som Persiljesmör kryddsmör med persilja:

Ostsås till gratäng
Ostsås till gratäng. En god ostsås att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.
Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera. En gratäng för 4-6 portioner.
Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.
Marinerade kycklingspett
Marinerade kycklingspett på asiatiskt vis med ljus soja, lime, fisksås samt olja. Goda spett till det mesta. Passar utmärkt med ex. jordnötssås, yoghurtsås eller annan kall sås. Ris och grillade grönsaker som zucchini, paprika och rödlök passar också till. Gör gärna en sås genom att göra en dubbel omgång av marinaden som du serverar för sig i en skål (marinera ej i denna - servera ej överbliven marinad som det varit rå kyckling i som sås).
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Dillstuvad färskpotatis
Dillstuvad färskpotatis. Gott till rökt fisk som ex. varmrökt lax eller kallrökt lax.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Stekt halloumi med bulgursallad
Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.
Halloumin kan också grillas i skivor.
Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.
Pepparcupcakes
Pepparcupcakes. Cupcakes med smak av pepparkakskryddor toppade med frosting och garnerade med strössel.
Använder du stora amerikanska formar så blir det mindre antal cupcakes ca hälften och så får du grädda cupcakesen några minuter extra.
Koreanska revbensspjäll
Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
Revbensspjäll med inspiration från Asien och Korea.
Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.
Ett förslag att servera revbensspjällen är som på bilden med jasminris, kimchi (koreansk surkål), sås av marinaden, purjolök samt grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rotfruktslåda
Rotfruktslåda. En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.
Potatissallad med majonnäs och gräddfil
Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.
Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.
Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.
Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.
Sallad extra allt
Sallad extra allt. Duka upp en liten salladsbuffé med allt gott till en sallad som här med grillad kyckling, räkor, ägg, avokado, paprika, rödlök, gurka, tomat, majs, babyspenat, isbergssallad samt honungsdressing med Dijonsenap.
Det blir en nyttig, god och enkel middag eller lunch.
Servera med ett gott nybakt surdegsbröd, baguette eller ciabatta samt färskost eller smör.
Annat gott att ha på salladsbordet är groddar, salladsmix, romansallad, finriven morot, kokta gröna ärtor, oliver, fetaost, kokta bönor, kokta linser, kokt blomkål, tärnad skinka, tärnad lagrad ost med mera. Vill du ha matigare sallad kan man ha med kall kokt tärnad potatis, kokt ris, kokt bulgur eller kokt pasta.
Vidare kan du ha flera sorters salladsdressing till ex. ceasardressing, rhode island eller majonnäs (sök recept här på receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Torsk med vitvinssås
Torsk med vitvinssås, gräslök, palsternacksmos samt citronklyftor. Gott med sallad på babyspenat samt riven morot.
Andra tillbehör som passar till torsken istället för palsternacksmos är potatismos, rotmos, pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller quinoa.
Det finns portionsfrysta bitar torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.
Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.
Räksoppa soppa med räkor
Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.
Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Välj räkor som fiskats hållbart gärna Nordhavsräkor från ex. Koster som i skrivande stund ej är hotat bestånd.
Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger (sök recept på receptfavoriter).
Beurre manié mjölredning till sås
Beurre manié. Beurre manie är en mjölredning till sås. En slags pastaredning du gör genom att blanda smör med mjöl till en deg/pasta.
Redning till några liter. Beurre manién brukar man göra en omgång av och ha i kylen eller framme vid service i köket (om man har restaurang). Sedan kan man reda såser och grytor efterhand snabbt och enkelt. Beurre manié klickar man i den kokande såsen eller grytan och rör så att pastan löser sig och reder såsen eller grytan.
Räkna med 2-3 msk för att reda en sås på 5 dl. Tillsätt lite i taget och se så att du får önskad lagom redning och tjocklek på såsen.
Till mörkare såser och grytor brukar man bryna smöret och mjölet nästan gyllenbrunt och då får Beurre manien en kraftigare nötig smak. Till ljusare såser smälter man bara smöret och blandar ihop med mjölet.
Kan förvaras i kylen flera veckor eller frysas i mindre omgångar för att ta fram och reda med när det behövs.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Korvgryta med chorizo GI
Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili. Goda att grilla till buffe och middag.
På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Vitlökssmör. Hemgjort aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.
Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Mild ostbricka och vitt vin
Mild ostbricka och vitt vin. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600 gram).
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.
Lammcurry
Lammcurry. Detta recept på indisk lammgryta med curry sk lammcurry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Atkins diet
Grönsallad med mozzarella
Grönsallad med mozzarella, cocktailtomat, rödlök, gurka och riven morot. Toppad med vinägrett av olivolja och vinäger. Servera med gott bröd som nybakt baguette.
Kan serveras som tillbehör på fat eller som sallad till lättare lunch eller middag.
Vill du ha en riktigt god mozzarella till salladen så kan du laga mozzarellan själv - sök recept på Receptfavoriter på Hemgjord mozzarella.
Annat gott i salladen är riven zucchini, skivad svamp, ruccola, babyspenat, krutonger, färsk basilika, oliver, majs, kokta bönor, kokta linser, riven eller kokt rödbeta, kokt potatis med mera.
Vegetarisk currygryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.
God med basmatiris, råris eller kokt matvete. Även mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök passar till. Gott på är också att strö över rostade cashewnötter vid servering.
Med sojagrädde istället för vanlig grädde blir grytan vegansk.
Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Barbecuesås BBQ-sås
Barbecuesås till grillat. Hemgjord grillsås, BBQ-sås eller barbequesås. Egen barbecuesås är god till grillat kött som hamburgare, entrecote, biff, oxfile, grillspett, fläskfile, fläskkarre mm. Hemlagad Barbecuesås passar också till grillad kyckling, korv, revbensspjäll, grönsaker, skaldjur och grillad lax.
Vill du ha röksmak på din barbecuesås så tillsätter du någon droppe rökessens - liquid smoke.
Ett tips är att ta undan en mindre skål med barbecuesås som du kan ha att pensla det du grillar. Sedan kan du servera resten av den orörda barbecuesåsen till maten i annan skål.
Salsa med papaya, avokado och tomat
Salsa med papaya, avokado och tomat är god till det mesta grillat eller stekt kött, kyckling eller fisk som lax.
Salsan är år både god och nyttig och är sås och röra i ett (så extra sås behövs inte). Gott till salsan är klyftpotatis, ugnstekt potatis eller färskpotatis.
Förutom papaya, avokado och tomat är det olivolja, vinäger, rödlök, gurka salt och peppar i salsan.
Du kan ersätta med andra frukter som mango istället för papaya. Färsk ananas blir också gott i.
Salsan håller sig några dagar i kylen.
Kyckling med nötter, chili och tandoori
Kyckling med nötter, chili och tandoori. Kycklingen kan grillas hela eller på spett i bitar. Den kan också stekas i ugnen, grillpanna eller stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Grön currypasta
Grön currypasta till thailändska grytor, soppa eller annan thaimat. Fixa hemgjord currypasta.
Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta.
Du kan ta mellan 5-20 gröna Birds Eye Chilis (mycket starka) beroende på hur starkt du vill ha det.
Du behöver en stor mortel i sten.
Currypastan kan frysas in i delar eller sparas i kylen ca en vecka.
Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.
Örtsmör med färsk koriander och lime
Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar
Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm.
En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.
En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook