AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Persiljesmör kryddsmör med persilja

Persiljesmör kryddsmör med persilja Persiljesmör. Hemgjort kryddsmör med persilja.
Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port persiljesmör
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Skölj persiljan noga i en stor bunke med vatten.
  3. Hacka persiljan fint eller kör den i en mixer.
  4. Blanda allt i en bunke och smaka av med citron, worcestersås, vitpeppar samt salt.
  5. Nu kan du använda smöret.
  6. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.


 

Fler recept ur samma kategori som Persiljesmör kryddsmör med persilja:

Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Coleslaw med spetskål och morot
Coleslaw med spetskål och morot. En variant på klassisk coleslaw med god spetskål och riven morot.
Spetskål är färsk fin kål som är mjuk och god till coleslaw. Denna kål behöver ej stå och mjukna som den klassiska coleslawen med vanlig vitkål.
Krutonger med ost och vitlök
Krutonger med ost och vitlök. Gott till soppa. Ska du göra krutonger till sallad så kan du utesluta både ost och vitlök om du vill. Du kan utesluta vitlök och ost om du önskar såklart.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Laxsida i ugn
Laxsida i ugn. Ett grundrecept på en hel sida lax bakad i ugnen. Här med fänkål, chili, peppar och salt som ger god smak på laxfilén.
Du kan ha andra kryddor efter tycke ex. citronpeppar och chiliflakes; örtsalt; torkad vitlök och chilipeppar; spiskummin, paprikapulver och citronpeppar; torkad dragon, basilika och oregano; eller annan färdig kryddblandning.
Dressing till sallad
Dressing till sallad. En klassisk vinägrett med vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger, lagrad rödvinsvinäger eller mörk balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Fläskkarré i ugn
Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker eller gratinerade grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.
Du kan också späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng
Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng och grönsallad. Gott som middag eller lunch. Med gratäng får du tillbehör och sås i ett.
Fjärilskotletterna kan stekas som i receptet eller grillas på utegrill.
Kotletterna kallas fjärilskotletter pga formen då de sur ut som två fjärilsvingar. Det är en tjock kotlett som delas. Istället för att skäras helt i två delar sparar man nedersta centimeterna och viker upp kotletten till en stor dubbel kotlett som sitter ihop likt två fjärilsvingar.
Hittar du inte färdigskurna fjärilskotletter kan du köpa tjocka stora kotletter eller hel kotlettrad och skära upp dem själv.
I rotfruktsgratängen är det även gott med morötter, persiljerot, majrova eller sötpotatis. Du kan även laga gratängen med enbart potatis.
Kassler med Mimosasallad
Kassler med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god rätt med Mimosasallad på färsk frukt.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt. Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Couscous med paprika och zucchini
Couscous med paprika och zucchini. Couscoussallad med grönsaker smaksatt med vitlök och gurkmeja.
Ett gott tillbehör till det mesta från grillen eller pannan. Couscoussallad är snabbt, nyttigt och enkelt att laga till många ex. till buffé eller middag. Får du couscoussallad över kan du spara den i kylen. Den är lika god nästa dag till lunch på jobbet eller middagen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör är en klassiker.
Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor.
Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.
Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé eller viltfilé.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kycklingchili
Kycklingchili. En chiligryta med kycklingfilé, bönor, tomat, majs och vitlök. Gi- och LCHF-anpassad serverad med grönsallad. Kan också serveras med bara bröd eller ris ex. basmatiris.
Gott i är också färsk tärnad röd, grön eller gul paprika samt strimlad zelleri.
Vegetariskt blir rätten med quornbitar istället för kyckling.
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Salladsdressing med senap och honung
Salladsdressing med senap och honung. En söt, sur och stark dressing till sallad.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Smakrik ostbricka och sött vin
Smakrik ostbricka och sött vin. Lagrad ost och ädelost passar umärkt med ett sötare starkvin som portvin, Madeira eller dessertvin.
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster en parmesan, Cabralegio (ädelost), Tomme de Chevre och en grottlagrad Gruyere.
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Mild ostbricka och vitt vin
Mild ostbricka och vitt vin. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.
Se alla recept ur kategorin Atkins diet
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.
Vegansockerkaka utan ägg och smör
Vegansockerkaka. En sockerkaka utan ägg, smör eller mjölk (inget från djurriket). Bakad med sojamjölk, margarin och mjöl, socker samt bakpulver.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Kyckling med nötter, chili och tandoori
Kyckling med nötter, chili och tandoori. Kycklingen kan grillas hela eller på spett i bitar. Den kan också stekas i ugnen, grillpanna eller stekpanna.
Bruschetta med avokado
Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay passar bra till bruschetta.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Laxtartar
Laxtartar. En god och enkel förrätt med hackad rå lax serverad med rostade pinjenötter, citron, grön sparris, spenatsallad eller grönsallad.
Servera gärna ett rostad ljust bröd med smör till ex. surdegsbröd eller brioche.
Viltfångad lax ska vara fryst minst ett dygn innan du äter den rå. Odlad lax kan man äta rå direkt - men ofta har den varit fryst en gång och sedan tinad ändå.
Laxtartaren kan smaksättas om du önskar med någon tsk dijonsenap; eller riven pepparrot; hackad gräslök; eller kapris.
Vintips till laxen blir ett vitt vin ex. valfri Chardonnay.
Cheesecake med Philadelphia och Digestive
Cheesecake med Philadelphia och Digestivebotten smaksatt med lime. En kall cheesecake som lagas med färskost, lime, crème fraiche och gelatin.
Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Vitlökssmör. Hemgjort aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.
Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook