AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Persiljesmör kryddsmör med persilja

Persiljesmör kryddsmör med persilja Persiljesmör. Hemgjort kryddsmör med persilja.
Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.4 av 5 (Antal röster: 11)
4 port persiljesmör
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Skölj persiljan noga i en stor bunke med vatten.
  3. Hacka persiljan fint eller kör den i en mixer.
  4. Blanda allt i en bunke och smaka av med citron, worcestersås, vitpeppar samt salt.
  5. Nu kan du använda smöret.
  6. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.


 

Fler recept ur samma kategori som Persiljesmör kryddsmör med persilja:

Kokta bondbönor
Kokta bondbönor. Bondbönor är goda nykokta med olivolja, salt, svartpeppar samt vinäger eller i sallader, röror, grytor, salsor eller andra rätter som ex. bondbönsoppa. Bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter
Kronärtsskocka i créme fraiche och örter är en god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
Servera röran kall i en skål med assietter och gaffel till samt gott bröd som tapas eller tilltugg. Eller som tillbehör till en rätt eller på en buffé.
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Smörgåstårta tex mex med kyckling, avokado och polarbröd
Smörgåstårta tex mex med kyckling, avokado och polarbröd. Recept på en smaskig och annorlunda tex mex smörgåstårta med inspiration från Mexico med polarbröd, kyckling- tomatsalsafyllning samt avocado guacamole. Skär med vass kniv i tårtbitar. Gillar du tex mex så är denna för dig. Nachos kan du servera till också. Servera inte den starka jalapenon till barn. Du kan byta ut polarbröden mot stora tortillabröd om du vill.
Kokta knippmorötter och potatisar
Kokta knippmorötter och potatisar. Prova morötter i andra färger. Goda orange, lila och gula knippmorötter kokta med delikatesspotatis samt svängda i smör och salt är gott tillbehör till det mesta.
Grönsallad med äpple
Grönsallad med äpple och rödlök. En god sallad helt enkelt. Välj gärna svenska ekologiska äpplen. Några goda förslag på äpplen är Ingrid Marie eller Aroma.
Äpplen och rödlök passar mycket bra ihop i sallad.
Blandar du rödlöken med salt någon minut så blir rödlöken lite mjukare samt mildare i smaken.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Trofie pastasallad med kyckling och fetaost
Trofie pastasallad med kyckling, fetaost, oliver, rödlök, tomater samt sallad. Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar.
Det går såklart bra att byta ut trofiepasta med annan pasta som penne, farfalle, gnocchi eller valfritt.
Morotssoppa med parmesan
Morotssoppa med parmesan. En god soppa med morot, potatis och grädde. På bilden garnerad med riven parmesanost samt vitlöksolja med persilja och serverad med nybakta baguetter toppade med aubergineröra Baba Ganush.
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.
Vill du ha en vegan eller vegetarisk soppa så uteslut osten samt byt ut grädde mot ex. Oatly Imat.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögelosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost såklart.
Det går bra att använda tärnat bacon också.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Oxfilé med sauce Colbert
Oxfilé med sauce Colbert som är en variant på Bearnaisesås med lite köttfond. Gott med klyftpotatis, avokado- och tomatsallad samt marinerade vita stora bönor.
Äter du GI-kan du utesluta klyftpotatisen och äta mer bönor samt sallad.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast - förslagsvis dagen innan då de ska ligga i blöt och sedan kokas i några timmar. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga. Du som vill äta GI kan ersätta potatisklyftorna med mer bönor, tomat och avokado.
Pommes Frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte. Egen friterad potatis är gott till grillat kött, kyckling, fisk mm eller bara med stekt ägg.
Se till att ha ett lock bredvid om du använder kastrull så att du kan täcka över om oljan skulle fatta eld. Spruta aldrig vatten på brinnande olja - stryp den med lock. En fritös fungera annars mycket bra.
Servera gärna dina pommes frites med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar.
Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja. Oljan kan du använda flera gånger. Sila det sista med kaffefilter. Vänta dock tills den har kallnat.
En stektermometer är bra annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Först ska potatisen bara koka i oljan eller förkokas i vatten, därefter ska den friteras på högre värme och få färg och knaprighet.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Gulasch
Gulasch. Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.
Servera gärna med ett gott nybakt bröd. Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Surdeg och surdegsbröd
Surdeg och surdegsbröd. Så här gör du egen surdeg. Surdegen tar några dagar att göra men sköter sig själv. Färdig surdeg förvaras bäst i skruvlocksburk i kylskåpet.
Förnyar sin surdeg gör man genom att spara en bit surdeg i samband med bakning av surdegsbröd.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Mild ostbricka och vitt vin
Mild ostbricka och vitt vin. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.
Lammstek med rosmarin
Lammstek med rosmarin. Recept på en god och enkel lammstek. Lammsteken får smak av rosmarin, olivolja, vitpeppar och vitlök.
Servera lammsteken med valfritt tillbehör som ex. potatisgratäng samt rödvinssås eller annan sås. Gratinerade gröna bönor är också gott till lammstek.
Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Vitlökssmör. Hemgjort aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.
Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Se alla recept ur kategorin Atkins diet
Vegetarisk pyttipanna med tofu
Vegetarisk pyttipanna med tofu, potatis, kålrot, morot, lök samt stekt ägg.
Vill du ha lite mer såsig pytt så tillsätt ett paket Oatly Imat (havregrädde) samt smaka upp med 2 msk ljus japansk soja.
Istället för tofu kan du ta tärnad halloumi eller quorn.
Gott är också att stuva pytten i någon dl grädde samt crème fraiche. Smaka då gärna upp med två msk ljus japansk soja.
Vill du ha en snabb och enkel kall sås till så kan du blanda Oatly fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till pytten.
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Tomat, mozzarella och basilikasallad
Tomatsallad med mozzarella och basilika. Använda en fruktig och finare olivolja. Desto finare vinäger ju godare blir det. Varför inte en lagrad Balsamico-vinäger. Gourmetsalt och nymalen svartpeppar gör salladen ännu godare.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Örtsmör med färsk koriander och lime
Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Kycklingburgare
Kycklingburgare. Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren.
Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis, rostad potatis, bakpotatis eller pommes efter önskemål. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.
Grillad makrill med potatis och äppelsallad
Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt.
Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff. Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast.
Picknickmacka med kycklingröra
Picknickmacka med kycklingröra. En baguette fylld med kycklingröra smaksatt med lite curry, paprika, purjolök, majonnäs och yoghurt med sallad och rödlök.
Istället för baguettebröd kan du ta ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara mackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook