AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Persiljesmör kryddsmör med persilja

Persiljesmör kryddsmör med persilja Persiljesmör. Hemgjort kryddsmör med persilja.
Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port persiljesmör
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Skölj persiljan noga i en stor bunke med vatten.
  3. Hacka persiljan fint eller kör den i en mixer.
  4. Blanda allt i en bunke och smaka av med citron, worcestersås, vitpeppar samt salt.
  5. Nu kan du använda smöret.
  6. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.


 

Fler recept ur samma kategori som Persiljesmör kryddsmör med persilja:

Laxtårta
Laxtårta. Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé kan du räkna 12 bitar minst. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.
Laxtårtan är en variant på frusen silltårta.
Passar till julbord, påsk och midsommar.
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Bulgursallad
Bulgursallad. En kall sallad med kokt bulgur, avokado, tomat, spenat och rödlök. Gott som tillbehör till det mesta. Lägg till grillad eller stekt lax, kyckling eller halloumi samt någon kall sås med matyoghurt (blanda i lite riven ingefära) tzatziki eller morotstzatziki.
Bulgursallad är gott, nyttigt, snabbt och lätt att laga.
Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. Därför är detta en smidig rätt att dubblera laga till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Cheviche marinerad fisk
Cheviche är en kall rätt med fisk - här med lax - som marinerats i lime. Här med marinerad lax och avokado.
En nyttig och fräsch sallad med lax. Du kan också ta andra fiskar än lax.
Heta räkor med ris
Heta räkor med ris. Lättlagade räkor som fungerar lika bra till vardags som till fest.
Räkor stekta i olivolja med färsk chili och vitlök. Serveras med jasminris. Väldigt omtyckt men om du är känslig för stark mat, var försiktig med kryddorna.
Originalreceptet var med jätteräkor eller scampi men är pga deras dåliga miljöpåverkan utbytt av Receptfavoriters kock mot vanliga räkor som också blir mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kokta knippmorötter och potatisar
Kokta knippmorötter och potatisar. Prova morötter i andra färger. Goda orange, lila och gula knippmorötter kokta med delikatesspotatis samt svängda i smör och salt är gott tillbehör till det mesta.
Krabbsallad
Krabbsallad. Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.
Godast blir krabbsallad med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång.
Krabbkött på burk fungerar också.
Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.
Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Clafoutis fransk kaka med bär
Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten överbakt med en variant av sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Vanlig sockerkakssmet blir också mycket gott att hälla över bären och baka.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, kärsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller cognac i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Smakrik ostbricka och sött vin
Smakrik ostbricka och sött vin. Lagrad ost och ädelost passar umärkt med ett sötare starkvin som portvin, Madeira eller dessertvin.
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster en parmesan, Cabralegio (ädelost), Tomme de Chevre och en grottlagrad Gruyere.
Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Vitlökssmör. Hemgjort aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.
Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Se alla recept ur kategorin Atkins diet
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Grillad oxfilé med örtsmör
Grillad oxfilé med örtsmör, klyftpotatis och sallad. Örtsmör med gräslök, timjan, rosmarin, vitlök och citron. Enkelt och gott att laga.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Hemgjord senap med senapspulver
Hemgjord senap med senapspulver. En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.
Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.
Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.
Laxtartar
Laxtartar. En god och enkel förrätt med hackad rå lax serverad med rostade pinjenötter, citron, grön sparris, spenatsallad eller grönsallad.
Servera gärna ett rostad ljust bröd med smör till ex. surdegsbröd eller brioche.
Viltfångad lax ska vara fryst minst ett dygn innan du äter den rå. Odlad lax kan man äta rå direkt - men ofta har den varit fryst en gång och sedan tinad ändå.
Laxtartaren kan smaksättas om du önskar med någon tsk dijonsenap; eller riven pepparrot; hackad gräslök; eller kapris.
Vintips till laxen blir ett vitt vin ex. valfri Chardonnay.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook