Pepparrotssås

Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.

6 portioner pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 dl buljong från kok av oxbringa eller fläsklägg alt vatten och 2 ljusa buljongtärningar ex. kalv eller grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk beurre manié (blanda 3 msk mjöl med 2 msk smält smör i ett glas)
  • 3 dl riven färsk pepparrot eller 4-5 msk pepparrot från tub
  • 50 g smör (valfritt)

Tillagning

  1. Sila buljongen om du använder buljong från oxbringa eller fläsklägg.
  2. Koka upp buljongen i en kastrull.
  3. Häll i grädden och låt koka upp.
  4. Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
  5. Skala och riv pepparrot.
  6. Rör i hälften av pepparroten först och smaka av såsen. Smaksätt ev. med resterande pepparrot eller servera den riven på ett fat eller skål bredvid så kan man strö över så mycket pepparrot man önskar på tallriken vid servering.
  7. Rör ev. i extra smör.
  8. Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar.
  9. Pepparrotssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer