AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir cirka 100 spröda och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 9)
1 stor sats, 100 pepparkakor

Ingredienser:

  • 850 gram socker
  • 11/2 dl sirap
  • 3 dl vatten
  • 525 gram smör
  • ca 2 kg vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 dl konjak eller calvados
  • # Kristyr recept
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit eller citronsaft

Tillagning:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor). Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
  2. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  3. # Kristyr recept: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  4. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.


 

Fler recept ur samma kategori som Pepparkaksdeg:

Klassiska saffransbröd eller lussebullar
Klassiska saffransbröd, lussekatter eller lussebullar. Lussebullar är ett mjukt sött vetebröd smaksatt med saffran garnerat med russin.
Lussebullar är goda till jul, lucia, advent, fika och glögg.
Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken saffransbullar.
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp.
Passar till advent, lucia och jul.
Rödbetskaka
Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Mumma med starkvin
Mumma med starkvin till jul. Madeira, porter, sockerdricka och mörkt öl ska vara kallt när du blandar mumman.
Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta
Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook