AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir spröda och goda pepparkakor.
På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Degen ska stå i kylen över natten därför får man ha lite framförhållning. De går också att baka efter någon timme i frysen om an delat degen i delar och kylt ner den.
Ta gärna mörk sirap men ljus går också fint.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
1 sats pepparkakor
Förberedelse: 12 tim
Tillagning: 40 min
Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser:

  • 500 gram smör
  • 4 dl socker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • Kristyr: 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
  2. Ta av från värmen och låt smör smälta i kastrullen. Rör om och låt svalna.
  3. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke.
  4. Tillsätt smörblandningen och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg.
  5. Låt degen vila i kylskåp över natten.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Ta fram lite deg i taget och kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  8. Stansa, skär eller forma ut figurer. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 5 - 10 minuter tills pepparkakorna fått färg.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.


 

Fler recept ur samma kategori som Pepparkaksdeg:

Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Cupcakes med frosting
Cupcakes med frosting. Cupcakes eller muffins med massor av god frosting och strössel på.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Citronkladdkaka
Citronkladdkaka. En god variant på kladdkaka med citronsmak istället för choklad. God med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
Gillar du lakrits kan du ta krossat lakritsgodis i vispgrädden eller lakritsglass och servera till.
Välj gärna ekologisk citron då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all citron noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri citronkladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Man kan också ha matyoghurt istället för gräddfil och majonnäs eller blanda som man vill.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Knäckrecept, knäck, julgodis
Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel.
Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook