Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir spröda och goda pepparkakor.
På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Degen ska stå i kylen över natten därför får man ha lite framförhållning. De går också att baka efter någon timme i frysen om an delat degen i delar och kylt ner den.
Ta gärna mörk sirap men ljus går också fint.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 500 gram smör
  • 4 dl socker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • Kristyr: 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
  2. Ta av från värmen och låt smör smälta i kastrullen. Rör om och låt svalna.
  3. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke.
  4. Tillsätt smörblandningen och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg.
  5. Låt degen vila i kylskåp över natten.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Ta fram lite deg i taget och kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  8. Stansa, skär eller forma ut figurer. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 5 - 10 minuter tills pepparkakorna fått färg.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel