AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir spröda och goda pepparkakor.
På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Degen ska stå i kylen över natten därför får man ha lite framförhållning. De går också att baka efter någon timme i frysen om an delat degen i delar och kylt ner den.
Ta gärna mörk sirap men ljus går också fint.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
1 sats pepparkakor
Förberedelse: 12 tim
Tillagning: 40 min
Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser:

  • 500 gram smör
  • 4 dl socker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • Kristyr: 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
  2. Ta av från värmen och låt smör smälta i kastrullen. Rör om och låt svalna.
  3. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke.
  4. Tillsätt smörblandningen och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg.
  5. Låt degen vila i kylskåp över natten.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Ta fram lite deg i taget och kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  8. Stansa, skär eller forma ut figurer. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 5 - 10 minuter tills pepparkakorna fått färg.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.


 

Fler recept ur samma kategori som Pepparkaksdeg:

Smala nyttiga semlor
Smala nyttiga semlor. Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber samt honung, mandel och grädde.
Finska pinnar finskapinnar
Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Mumma med gin
Mumma med gin, kardemumma, julöl, porter och sockerdricka. En stark och smakrik julmumma. Se till så att alla ingredienser är kalla.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Räkna 2 st 200 grams burkar.
Saffransskorpor biscotti skorpor med saffran
Saffransskorpor. En variant av italienska biscotti fast med saffran. Biscotti med saffran eller saffransskorpor med mandel och russin passar till jul.
Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook