AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir cirka 100 spröda och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
1 stor sats, 100 pepparkakor

Ingredienser:

  • 850 gram socker
  • 11/2 dl sirap
  • 3 dl vatten
  • 525 gram smör
  • ca 2 kg vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 dl konjak eller calvados
  • # Kristyr recept
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit eller citronsaft

Tillagning:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor). Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
  2. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  3. # Kristyr recept: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  4. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.


 

Omdömen:

Kommenterad av molander , torsdag 27 november 2014 vote image
Pepparkakorna smakar ingenting, jätte bleka kakor.

Fler recept ur samma kategori som Pepparkaksdeg:

Mjuk chokladkaka sockerkaka med choklad
Mjuk chokladkaka eller sockerkaka med choklad. Lätt och luftig med god chokladsmak. Prova att smaksätta med en riktig espresso om du har tillgång till det. Denna chokladsmet kan du också baka tårtbottnar till chokladtårta med.
Bakar du smeten i en långpanna och häller chokladglasyr samt strössel över får du chokladrutor eller mums mums.
Risbräck med choklad
Risbräck med choklad är puffat ris blandat med smält choklad. Enkelt att laga och passar som godis till jul eller som kaka på kakbordet.
Du kan välja choklad efter tycke. Här har jag blandat ljus och mörk choklad. Gillar du ljus choklad eller mörk 70% choklad så väljer du det.
Citronrutor citronkakor av mördeg och citronkräm
Citronrutor. Citronkakor av mördeg och citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt för många till fest och buffé.
Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås. En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Flädersnaps hemgjord snaps med fläder
Flädersnaps. Hemgjord snaps med fläder blir gott fläderbrännvin. Detta recept på flädersnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.
Flädersnaps är enkel att göra, blir fint gul och passar till mat och som aperitif med is.
Du kan också blanda fläderbrännvinet med essens av johannesört.
Se till att du plockar rätt fläderblommor. Förväxla inte med den giftiga druvflädern som har mindre och mer äggrunda blommor och röda bär. Äkta fläder har platta och stora blommor med svarta bär. Äkta fläder blommar i slutet av juni. Då kan du plocka dem och göra snaps av eller så torkar du dem till senare snapstillverkning.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Sill med vitlök vitlökssill
Sill med vitlök eller vitlökssill. Blanda inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar. Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook