AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir cirka 100 spröda och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 11)
1 stor sats, 100 pepparkakor

Ingredienser:

  • 850 gram socker
  • 11/2 dl sirap
  • 3 dl vatten
  • 525 gram smör
  • ca 2 kg vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 dl konjak eller calvados
  • # Kristyr recept
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit eller citronsaft

Tillagning:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor). Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
  2. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  3. # Kristyr recept: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  4. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.


 

Omdömen:

Kommenterad av molander , torsdag 27 november 2014 vote image
Pepparkakorna smakar ingenting, jätte bleka kakor.

Fler recept ur samma kategori som Pepparkaksdeg:

Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Pepparkaksbrownies
Pepparkaksbrownies. Goda brownies med choklad samt smak av pepparkakskryddor, krossad choklad och nötter. Lite annorlunda kakor till julbaket.
Björnbärsmuffins
Björnbärsmuffins. Muffins eller cupcakes med färska björnbär.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Snaps med Johannesört hemgjord johannesörtssnaps
Snaps med Johannesört. Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum, äkta johannesört, och Hypericum maculatum, fyrkantig johannesört ger båda god smak och röd färg åt brännvin.
Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps med Johannesört.
Rischoklad
Rischoklad är ett klassiskt godis som bl.a. passar till jul.
Rischoklad är lätt att göra - du blandar bara puffat ris med smält choklad och klickar att stelna i formar.
Du kan välja choklad efter tycke.
Gravad inlagd sill eller strömming
Gravad inlagd sill eller strömming. Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag.
Sillen kan serveras till silbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook