AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg Pepparkaksdeg. Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir cirka 100 spröda och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 11)
1 stor sats, 100 pepparkakor

Ingredienser:

  • 850 gram socker
  • 11/2 dl sirap
  • 3 dl vatten
  • 525 gram smör
  • ca 2 kg vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 dl konjak eller calvados
  • # Kristyr recept
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit eller citronsaft

Tillagning:

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor). Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
  2. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  3. # Kristyr recept: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  4. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.


 

Omdömen:

Kommenterad av molander , torsdag 27 november 2014 vote image
Pepparkakorna smakar ingenting, jätte bleka kakor.

Fler recept ur samma kategori som Pepparkaksdeg:

Cupcake frosting glasyrer
Cupcake frosting och glasyrer. Cupcakes är muffins på engelska och frosting är glasyr. Recept på olika goda frostings till muffins.
Frosting eller glasyr gör man oftast med färskost, smör, florsocker och lite vaniljsocker samt någon smaksättning.
Vidare kan frosting smaksättas med rivet skal och saft av lime, citron eller apelsin; eller 1 msk kakao för chokladfrosting; eller pepparmyntsolja för mintfrosting osv.
Låt muffinsen eller kakan svalna innan du brer på frostningen eller glasyren.
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Mandelkakor
Mandelkakor som är enkla och goda att baka på mandelmassa och äggvitor.
Du kan också ha någon droppe bittermandelolja samt garnera mandelkakorna med sockerglasyr. Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg. Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Pepparkaksmuffins
Pepparkaksmuffins. Muffins med smak av pepparkakskryddor.
Använder du stora amerikanska muffinsformar så blir det mindre antal muffins ca hälften och du får också grädda några minuter extra.
Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook