Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Penne pasta med strutsfilé, svamp, grädde och lök samt vitlök.

Serveringsförslag

  • Gott med riven parmesan eller grana padano på vid servering.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
  • Tomatsallad och/eller grönsallad passar till.

Varianter

  • Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle - gör då såsen först.
  • Överkurs är att laga egen pasta tagliatelle.
  • Istället för purjolök eller knipplök kan du ta 2-3 salladslökar. Eller ramslök.
  • Det finns fryst blandad tärnad blandad svamp som går snabbt att fräsa till denna pasta.

Att dricka till

Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.

4 portioner penne pasta med strutsfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta penne
  • 300 gram strutsfilé
  • 1200 gram svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl hackad färsk basilika, persilja eller gräslök eller blanda
  • 1 dl kokvatten från pastan
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjolöken samt strimla den. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  2. Fräs lök, purjolök och vitlök i 2 msk olivolja ca 5 minuter på lite över medelvärme utan att få färg.
  3. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  4. Stek svampen i en msk olivolja tills den tappat vätska och fått lite färg. Tillsätt till löken.
  5. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  6. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning. Tillsätt grädde, vitt vin och buljongtärning. Låt puttra medan du kokar pasta.
  7. Sätt på vatten till pastan.
  8. Skär strutsfilén i strimlor.
  9. Koka pastan - brukar vara ca 11 minuter för penne.
  10. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka någon minut.
  11. Smaka av såsen med soja, salt och nymalen svartpeppar.
  12. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  13. Riv ost.
  14. Häll av pastan - spara 1 dl av kokvattnet. Blanda sås och pasta i en panna eller kastrull. Tillsätt 1 dl av kokvattnet.
  15. Servera med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-05