Paté pate paterecept

Paté. Okej, paté är lite 70-tal men det är ju så gott med en god bit paté i fransk stil.
Paté blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Pate kan göras av vilken färs som helst. Cumberlandsås är klassiskt till (finns recept här på receptfavoriter). Inlagd saltgurka cornichons är också gott till.
Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.

1 st paté

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 g fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 200 g fläskfärs
  • 300 g nötfärs, lammfärs eller viltfärs
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rostade, saltade pistagenötter utan skal (valfritt)
  • Tillbehör: 300 gram blandad sallad från lollo rosso, frisé, isberg, rossi efter smak
  • 2 dl salladsdressing
  • 3 dl rårörda lingon eller cumberlandsås till patén

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal lever och lök eller kör i någon minut i matberedaren till en smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan droppvis i början grädden under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie. Ta ut och låt svalna.
  8. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt.
  9. Skölj och plocka salladen och blanda i en skål med god olivolja, salt, vitpeppar och citronsaft.
  10. Servera patén skivad förslagsvis med sallad vid sidan och rårörda lingon eller cumberlandsås och saltgurka.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer