Pastalåda med skinka

En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta. En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över.

Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.

All sorts pasta (utom spagetti och tagliatelle) går bra. Använder du kokt pasta så ska du ha ungefär 2 liter så att det fyller en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.

4 portioner pastalåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som penne
  • 1 msk olivolja till formen
  • 250 g rökt skinka
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven ost som cheddarost eller gratängost

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär skinkan i strimlor eller små kuber. Skölj och strimla purjolöken.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, senap, salt och peppar.
  5. Blanda kokt pasta, skinka och purjolök i en smord ugnssäker form.
  6. Häll över äggsmeten.
  7. Grädda pastalådan i 30 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat. Ett tips är att skaka på lådan så ser du om den stelnat. Det gör inte så mycket om pastalådan är lite lös. Den stelnar lite efter man tagit ut den också och den svalnat något.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer