Pasta med trumpetsvamp

En enkel och god vegetarisk pasta med svamp och god nyriven parmesanost, smaksatt med grädde, vitlök, bladpersilja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Istället för färsk trumpetsvamp kan du ta 3 dl torkad svamp till nedan recept.
En hyllning till vår goda trumpetsvamp. Annan god matsvamp går såklart bra också som ex. Karl-Johansvamp, portabello eller kantarell. Eller skogschampinjon.
Vill du göra pastan extra lyxig så kan du tillsätta några droppar tryffelolja och massor med god riven parmesanost.
Servera gärna pastan med ett gott bröd. Vitt smakrikt vin från norra Italien passar utmärkt till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med trumpetsvamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 port tagliatelle, färsk eller torkad
  • 1 liter färsk trumpetsvamp
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • 100 gram färsk parmesan eller grana padano, valfritt
  • 4 krm gourmetsalt, flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt rejält med salt till kokvattnet ca 1 tsk.
  2. Rensa svampen om det inte är gjort.
  3. Dela svamparna och hacka dem grovt. Använder du torkad svamp så förväll den - koka upp den - i en dl vatten och låt den stå några minuter och svälla. Häll sedan av i durkslag.
  4. Börja koka pastan enligt paket. Färsk pasta kokar du sist av allt.
  5. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöken.
  6. Skölj och hacka bladpersiljan grovt.
  7. Hetta upp en panna, tillsätt smöret, löken, vitlöken och svampen. Fräs i några minuter under omrörning.
  8. Häll i vitt vin samt grädde och koka upp.
  9. Riv parmesanosten fint.
  10. Häll av pastan och blanda med svampröran i kastrullen eller en skål.
  11. Tillsätt bladpersilja, salt och svartpeppar. Blanda och smaka av med ev. mer salt och peppar.
  12. Servera och garnera ev. pastan med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer