Pasta med tomatsås och räkor

En god lunch eller middag med räkor i mustig tomatsås. Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller med 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna.

4 portioner pasta med tomatsås och räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller gnocchi
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsåsen blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa ev. tomatsoppsåsen med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsås. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsås.
  6. Tillsätt grädde eller creme fraiche till tomatsåsen och koka upp.
  7. Smaka av tomatsåsen med salt och svartpeppar. Vill du ha såsen hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsåsen.
  8. Koka pastan enligt paket.
  9. Skala eller häll av räkorna. Tillsätt räkorna till tomatsåsen och koka upp när pastan har någon minut kvar på koktiden.
  10. Blanda pasta och tomatsås med räkor och servera.
  11. Strö ev. över riven parmesan eller grana padano vid servering av pastan.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer