Pasta med tigerräkor

Pasta med tigerräkor eller jätteräkor, chili, vitlök och olivolja. En enkel men lyxig pasta med jätteräkor. Köp ej vanliga jätteräkor utan laga bara denna rätt om du hittar ASC-miljömärkta tigerräkor eller använd svenska miljömärkta räkor från Västkusten. Vidare kan man ta pilgrimsmusslor, bläckfisk, kräftstjärtar, skaldjursmix eller blåmusslor med skal (koka upp i en kastrull och använd även musselskyn) istället för tigerräkor. 

Ska du servera räkpastan till fest så passar citronklyftor, hackad persilja samt parmesanflarn att garnera med. Ett gott kuvertbröd samt en spenat och parmesansallad passar också till. 

Vintips blir att servera samma vita vin du har till receptet - förslagsvis från druvan Sauvignon Blanc. Ett annat alternativ är en Chablis eller ett ekfatslagrat vin från Chardonnay-druvan. Glöm ej att kyla vinet. 

2 portioner pasta med tigerräkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram tigerräkor eller jätteräkor ASC-miljömärkta
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 150 gram plommontomater
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 dl fin kallpressad olivolja
  • 200 gram pasta som spagetti, bavette, tagliatelle, capellini eller bucatini
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl vitt vin, torrt neutralt utan ekfatslagring
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 klyftor citron till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olivolja. Skala räkorna om de har skal. Lämna gärna sista delen längst ut på stjärten. Pilla gärna bort den bruna strängen.
  2. Skala och hacka eller pressa vitlöken i en stor panna. Tillsätt olivolja och chiliflakes.
  3. Skölj och dela eller klyfta tomaterna.
  4. Koka pasta enligt paket - 6-12 minuter beroende på pasta.
  5. Fräs vitlöken och chilin någon minut tills vitlöken är ljust brun men ej bränd. Tillsätt tomater, vitt vin och låt koka någon minut. Häll i en stor skål eller kastrull där du sedan kan blanda pastan.
  6. Hacka persilja samt pressa citronsaft. Lägg med vitlök- och chilioljan. Skär gärna ut varsin klyfta citron till servering.
  7. Häll av den när den är al dente - dvs har lite tuggmotstånd kvar. Blanda pastan med vitlöks- och chilioljan, hackad persilja samt citronsaft. Smaka på pastan och tillsätt salt, chili, citron samt peppar till önskad smak.
  8. Hetta upp pannan igen till hög värme med lite olivolja. Fräs räkorna hastigt någon minut och blanda sedan runt med pastan. Servera direkt. Strö gärna över lite flingsalt samt hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer