Pasta med svamp

Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.

4 portioner pasta med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller bucatini (ihålig spagetti)
  • 200 gram shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk timjan
  • 0,75 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk soltorkade hackade tomater
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Rensa svampen och skär den i grova bitar. Fräs i en torr stekpanna medan du skalar och hackar löken fint.
  3. Tillsätt löken samt någon msk olivolja.
  4. Skala och pressa vitlöken över svampen.
  5. Koka pastan enligt paket.
  6. Skölj, skala och dela zucchinin i bitar.
  7. Fräs svampen någon minut till och lägg över på en tallrik.
  8. Fräs zucchinin i lite olivolja tills den fått lite färg.
  9. Blanda zucchinin med vitt vin, grädde, svamp- och lökblandningen, timjan, salt, svartpeppar och hackade soltorkade tomater. Rör ihop till en röra och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Riv osten.
  11. Blanda den kokta pastan med svampröran i en stor kastrull eller skål.
  12. Servera svamppastan med riven ost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer