Pasta med räkor, svamp och grädde

Pasta med räkor, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök samt vitlök. Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.

4 portioner pasta med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g svamp som champinjoner eller shiitake
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skala räkorna om de ej är skalade. Häll av räkor i lag.
  11. Rör ner vinäger i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  12. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  13. Riv ost.
  14. Bryn räkorna i någon msk olivolja i en panna.
  15. Häll av pastan och blanda med såsen och räkor i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer