Pasta med räkor och spenat

En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.

4 portioner pasta med räkor och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g pasta ex. spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 l mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g skalade kräftstjärtar
  • 200 g babyspenat
  • 4 msk riven spenat (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Följ anvisningarna. Ex. spagetti kokar du i väl saltat vatten med någon droppe olja i 8 minuter. Gör pastasåsen under tiden.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor kastrull.
  3. Stek lök och vitlök i olivolja och smör i någon minut.
  4. Pudra över mjöl och rör om.
  5. Tillsätt mjölken, vispa ut mjölet jämt och koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt grädde och creme fraiche, fiskbuljong, vinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Smaka av såsen med vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
  8. När pastan nästan är klar: Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen. Spara ev. lite spenat och räkor att garnera och lägga på toppen av pastan.
  9. Rör om pastasåsen och låt allt bli varmt.
  10. Servera den kokta pastan med pastasåsen. Ta ev. riven parmesanost, några färska blad spenat och några räkor på toppen av pastan.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer