Pasta med räkor och spenat

En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.

4 portioner pasta med räkor och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g pasta ex. spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 l mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g skalade kräftstjärtar
  • 200 g babyspenat
  • 4 msk riven spenat (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Följ anvisningarna. Ex. spagetti kokar du i väl saltat vatten med någon droppe olja i 8 minuter. Gör pastasåsen under tiden.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor kastrull.
  3. Stek lök och vitlök i olivolja och smör i någon minut.
  4. Pudra över mjöl och rör om.
  5. Tillsätt mjölken, vispa ut mjölet jämt och koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt grädde och creme fraiche, fiskbuljong, vinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Smaka av såsen med vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
  8. När pastan nästan är klar: Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen. Spara ev. lite spenat och räkor att garnera och lägga på toppen av pastan.
  9. Rör om pastasåsen och låt allt bli varmt.
  10. Servera den kokta pastan med pastasåsen. Ta ev. riven parmesanost, några färska blad spenat och några räkor på toppen av pastan.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer