Pasta med mögelostsås

En god vegetarisk pasta. Vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Astrid och aporna har ex. en mögelost-variant som är god. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med mögelostsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller annan pasta
  • 200 gram blå - eller grönmögelost, ex. Kvibille
  • 3 rödlökar
  • 50 g margarin, smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl creme fraiche
  • Tillbehör: 4 port tomatsallad eller valfri sallad
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Gör bechamelsåsen - ljus sås: smält smöret i en kastrull. Strö över vetemjölet och rör om någon minut. Ta kastrullen från värmen. Häll på vätskan och rör med en visp ut klumpar. Låt koka upp under omrörning och sedan i 5 minuter med sporadiska inhopp av vispen. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche.
  3. Koka pastan enligt paketet. Salta pastavattnet väl och häll i någon droppe olivolja. Rör om.
  4. Skala och hacka en rödlök och rör i såsen.
  5. Skala och klyfta resterande två lökar. Stek på låg värme i lite olivolja medan pastan kokar.
  6. Skär osten i tärningar.
  7. Håll såsen varm under tiden. Tillsätt osten och rör precis innan pastan är klar. Koka ej.
  8. Gör ev. tomatsallad om du vill ha det till. Riv ost.
  9. Häll av pastan och blanda med ostsås i en stor kastrull eller skål.
  10. Servera pastan toppad med stekt lök och riven parmesan samt ev. tomatsallad och bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer