AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde

Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde. En klassisk italiensk pasta till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Fläsket kan bytas mot bacon.
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv.
Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port pasta carbonara med fläsk, svartpeppar och
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 200 g rökt eller rimmat fläsk i tärningar
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer

Tillagning:

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Skär under tiden fläsk och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter till. Fläsket ska vara knaprigt.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med fläsket.
  7. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  12. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken.
  13. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde:

Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé. Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god.
Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Lammfilé i hoisinsås
Lammfilé i Hoisinsås med svamp, vårlök och jordnötssås samt thairis. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt det mesta.
Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfile, nötkött, kycklingfile, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Ugnsstek ca 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med olivolja, salt och vitpeppar i 45 minuter på 200 grader till.
Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till.
Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar till.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård. Fråga i köttdisken.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Spagetti med bacon, lök och ketchup
Spagetti med bacon, lök och ketchup. Detta är en av mina äldsta vardagsfavoriter och favorit bland barn. Blir också god med stekt korv i slantar.
Garnera ev. med hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano.
Pasta pesto
Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Laxpasta Andywood pasta med lax
Laxpasta. Pasta med kallrökt lax i krämig pastasås är en riktig höjdare.
Vintips till är ett halvtortt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt eksmak.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Smördegspinnar
Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Falukorv med pepparrotssås
Falukorv med pepparrotssås. Här serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

Fisksoppa à la Sir Toby
Fisksoppa à la Sir Toby. En mustig fisksoppa med mycket grönsaker, rotselleri, potatis och gottis som räcker till många.
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu, blomkål, broccoli, champinjoner smaksatt med örter, vitlök, rödvin, soja och lök.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Om du vill ha kan du runda av grytan på slutet med någon dl sojagrädde.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ceasardressing
Ceasardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost.
Ceasardressing serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, knaprig bacon - ibland serverad med grillad kyckling och skivad rödlök.
Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan. Du kan också ersätta majonnäsen eller lägga till matyoghurt eller creme fraiche.
Ceasardressingen är lättare att vispa ihop om du dubblar receptet samt använder en elvisp.
Ceasarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, ev. knaperstekt hackad bacon, ev. grillad kyckling samt ev. strimlad rödlök. Några ostskivor parmesan på toppen att garnera med.
Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av ceasardressingen med.
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Mozzarella med parmaskinka
Mozzarella med parmaskinka och sockerärtor i ugnen. En god sidorätt och tillbehör.
Blir lyxigt och gott med riktig buffelmozzarella och fin parmaskinka (och rätt dyrt tyvärr).
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat

Gilla oss på Facebook