Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde

En klassisk italiensk pasta till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Fläsket kan bytas mot bacon.
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv.
Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

4 portioner pasta carbonara med fläsk, svartpeppar och

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 200 g rökt eller rimmat fläsk i tärningar
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller efter tycke

Tillagning

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 10 minuter.
  2. Skär under tiden fläsk och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter till. Fläsket ska vara knaprigt.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med fläsket.
  7. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  12. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken.
  13. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer