AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde

Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde. En klassisk italiensk pasta till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Fläsket kan bytas mot bacon.
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv.
Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port pasta carbonara med fläsk, svartpeppar och
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 200 g rökt eller rimmat fläsk i tärningar
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer

Tillagning:

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Skär under tiden fläsk och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter till. Fläsket ska vara knaprigt.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med fläsket.
  7. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  12. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken.
  13. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta Carbonara med fläsk, svartpeppar och grädde:

Sillbullar med korintsås
Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Du behöver kokt kall potatis och stekt eller kokt kallt kött som kalvkött från ex. kalvstek eller annan rå köttfärs.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Fläskrullader
Fläskrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
På bilden är fläskrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till fläskrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga fläskrulladerna på skinkschnitzel, skinkstek eller benfri putsad kotlett. Smidigast är skinkschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Du kan använda tandpetare eller steksnöre att binda ihop rulladerna med. Bäst är steksnöre. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Räkna en stor eller två mindre fläskrullader per portion. De går även att dela om du ex. lagar 6 fläskrullader till 4 portioner.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde).

Pulled pork i ugn
Pulled pork i ugn av grishals eller fläskkarré. Kryddad med BBQ-rub, vitlök, Habanero chili, whiskey, BBQ-sås och rökt fläsk.
Köp färdig BBQ-rub eller blanda själv av några krm spiskummin, paprika och malen fänkål.
Förslag på tillbehör: pulled pork kan serveras på olika vis - som på bilden en gryta med bröd vid sidan toppad med smetana och färsk koriander; som hamburgare i bröd toppad med picklad rödlök och coleslaw; i tunnbröd med sallad, gräddfil och chilisås; i tacos eller tortillas med tex mex tillbehör osv.
Om du vill kan du steka pulled pork i ugnen över natten - sätt då ugnen på 100 grader och låt köttet steka över natten ca 8 timmar i en stekgryta med lock.
Istället för att steka på 125 grader i 4 timmar kan du välja att steka på 110 grader i 6 timmar.
Pulled pork kan du förbereda i god tid och ha i kall i kylen och värma till servering. Vidare kan rester av köttet frysas in.
Chili kan du tillsätta efter smak - här jag valt en stark Habanero chili men det går bra med annan chili efter eget tycke.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Spagetti med bacon och soltorkad tomat
Spagetti med bacon, soltorkad tomat, basilika, vitlök och chili samt parmesanost.
En god och enkel pasta att laga. Passar till middag, lunch men också till fest med ett glas gott rött vin ex. italiensk Sangiovese.
Ett gott bröd som ex. baguette är gott till pastan.
Köp spagetti av god kvalitet ex. Barilla no5.
Bacon kan uteslutas och ersättas med mer soltorkad tomat så har du en mycket god vegetarisk spagetti.
Pasta med pumpa
Pasta med pumpa och parmesan. En god Italiensk pasta med pumpamos. Gott som vegetarisk pasta på egen hand eller som tillbehör till en köttbit ex. grillad kycklingfilé skinkschnitzel. Grillad halloumi-ost passar också till pastan.
Pumpapasta är en bra rätt om du har pumpa över. Pumpan kokas i bitar och mosas. Koka gärna hela pumpan på en gång. Pumpamoset kan frysas samt användas till pumparisotto, som pumpadipp eller röra som tillbehör.
Vintips är vitt vin ex. från Valpolicella i Norra Italien.
Pasta koktider för pasta, koka pasta
Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
GNOCCHI: 14 minuters koktid
FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
SNABBMAKARONER: 3 minuter
FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Viltsås sås till vilt
Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Äggnudlar med tofu, broccoli och svamp
Äggnudlar med tofu, broccoli, svamp samt purjolök. God, nyttig och vegetarisk wok med äggnudlar. Snabb är den också att laga.
Istället för tofu (om du ej vill ha vegetariskt) kan du ta kycklingfilé och strimla samt steka i bitar med salt och peppar och sedan blanda likt tofun i woken.
Laxpasta Andywood pasta med lax
Laxpasta. Pasta med kallrökt lax i krämig pastasås är en riktig höjdare.
Vintips till är ett halvtortt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt eksmak.
Thailändsk vitkålssallad
Thailändsk vitkålssallad. En sallad med strimlad vitkål eller spetskål, salladslök och thailändska smaker av kokos, vitlök, chili, fisksås, lime, ingefära och socker.
Gott som tillbehör till ex. vårrullar eller grillat.
Gott i är också sesamolja, rostade sesamfrön, groddar, färsk riven ingefära samt färsk hackad koriander.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pannacotta med citronlikör
Pannacotta med citronlikör. En god italiensk dessert här med yoghurt och grädde smaksatt med citronlikör.
Panna cottan kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen.
Receptet på Panna Cotta med citronsmak kan också dubbleras och fyllas i små glas och serveras som mini-desserter på ex. en buffé.
Vintips till pannacottan är ett sött dessertvin som ex. Sauternes.
Lax och svamppasta
Lax och svamppasta med skogschampinjon, tagliatelle, grädde, vitt vin, schalottenlök och sparris.
Gott i är också en klyfta vitlök. Istället för tagliatelle kan du ta valfri pasta som ex. spagetti. Sparris kan bytas mot sockerärtor, spenat eller broccoli.
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat

Gilla oss på Facebook