Pasta Arrabbiata med sardellsmör

En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.

4 portioner pasta Arrabbiata

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne, farfalle eller skruvar
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 5 blad färsk grovhackad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Chili och vitlöksolja: 0,75 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • Sardellsmör: 100 gram smör
  • 10 sardeller i olja

Tillagning

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Fräs i olivolja någon minut.
  3. Tillsätt socker.
  4. Tillsätt vinäger, rosmarin, basilika, tomater, salt och svartpeppar. Koka tomatsåsen minst tio minuter under lock.
  5. Börja koka upp vatten till pastan.
  6. Sardellsmör. låt smöret bli rumsvarmt. Mikra det ev. lätt i mikron. Hacka sardellerna fint.
  7. Blanda sardellerna med smöret.
  8. Sardellsmöret är klart att servera. Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla. Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.
  9. Chili och vitlöksolja: skala och dela vitlökarna.
  10. Dela chilin längs med på mitten.
  11. Fräs vitlök och chili i oljan i några minuter utan att det bränns.
  12. Häll av pastan och blanda runt med tomatsåsen.
  13. Plocka upp vitlöksbitarna och chilin från oljan.
  14. Blanda i oljan med pastan.
  15. Servera pastan med sardellsmöret vid sidan. Klicka någon matsked på varje tallrik pasta och rör runt så att det smälter i den varma pastan. Strö ev. över lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer