Parisersmörgås Parisare

Parisersmörgås är en stekt smörgås eller macka med köttfärsbiff på typ Biff à la Lindström samt stekt ägg.
Till Parisersmörgås passar öl eller mjölk.
Här har jag valt att steka biffarna för sig och lägga på bröden. Man kan också smeta fast köttfärssmeten på en sida av bröden och steka hela. Efterstek då gärna på låg värme till önskad stekgrad.
En Parisare kallas egentligen en grillad skiva falukorv med senap, ketchup och Bostongurka mellan två grillade bröd. Nedan recept är alltså på Parisersmörgås men jag har alltid felaktigt sagt Parisare.

4 portioner Parisersmörgås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor ljust bröd
  • 4 ägg
  • 4 msk smör att steka i
  • 400 g nötfärs
  • 2 ägg
  • 3 msk finhackad gul lök
  • 3 msk finhackade inlagda rödbetor
  • 3 msk finhackad saltgurka
  • 3 msk hackad kapris
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Hacka lök, rödbetor, saltgurka och kapris fint. Hacka ev. lite extra att garnera med. Passa också på att ev. hacka lite persilja att garnera parisersmörgåsen med.
  2. Blanda färsen med ägg, lök, rödbetor, saltgurka, kapris, salt och peppar till en jämn färs.
  3. Dela färsen i fyra delar och platt ut till biffar.
  4. Sätt på en stekpanna och stek biffarna på varje sida i 3-5 minuter - beroende på hur röd du vill ha din parisare.
  5. Lägg över på en tallrik. Skölj ur pannan.
  6. Stek bröden i smör någon minut på båda sidor tills de fått fin färg. Lägg på en tallrik
  7. Stek äggen vid sidan i lite smör. Salta och peppra dem. Vänd dem om du önskar annars är det vanligast med att steka på en sida och servera med solsidan upp och lite lös äggula.
  8. Vid servering av parisersmörgåsen lägger biffarna på bröden och toppar med äggen på biffarna. Garnera ev. Parisarna med extra hackad persilja, lök, rödbetor, kapris och ättiksgurka.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer