Pannacotta med björnbär

Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan häller du i portionsformar för att stelna i kyl eller frys. Du kan också göra åtta mindre portioner i små glas som då passar att servera på en buffé. Kan lagas i god tid innan servering - förslagsvis dagen innan - det är bara bra så hinner den stelna. 

Istället för färska björnbär kan du tina frysta björnbär och toppa med. Eller ta andra bär som färska hallon, vinbär eller jordgubbar. 

Vintips: Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.

4 portioner pannacotta med björnbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 0,5 liter färska björnbär

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
  2. Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
  3. Tillsätt grädde och socker till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
  4. Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
  5. Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
  6. Häll upp gräddblandningen i formarna.
  7. Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
  8. Rensa och skölj björnbär.
  9. Servera pannacottan med färska björnbär på toppen. Du kan servera pannacottan i formarna eller skära runt kanten och vända upp och ner på desserttallrik (om du gör den i stora portionsformar förstås). Strö sedan björnbär runt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer