Panna cotta italiensk dessert

Panna cotta. En italiensk dessert gjord på grädde, vanilj, socker och gelatinblad.
Panna cotta är gott med något sötsurt till som färska hallon, jordgubbar eller ananas. Eller kall sylt som krusbärssylt. Eller marinerad citrus - sök recept på receptfavoriter.se.
Vintips till panna cotta är ett sött dessertvin som ex. Sauternes eller sött italienskt vin santo.
Ska du ha buffé är panna cotta perfekt att ha som dessert. Dubblera då receptet. Fyll då mindre glas typ snapsglas med panna cotta och servera med färska bär eller marinerade citrus eller kall sylt.
Rabarberkräm passar också till panna cotta. Gör med lite gelatin i så kan du toppa med rabarber som stelnar på toppen av panna cottan - ser snyggt ut i i små glas.

4 portioner panna cotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
  2. Häll grädde i en stor kastrull och sätt på att koka. Skrapa under tiden ur fröna ur vaniljstången och tillsätt med sockret. Rör så att sockret löser sig. Förbered 4 små formar i storlek 1,5 dl på brickor att hälla panna cottan i.
  3. När grädden börjar sjuda och innan den kokar över tar du av den från värmen.
  4. Rör ner gelatinblad i den varma grädden.
  5. Häll upp i formar och låt stå kallt tills det stelnat, vilket brukar ta några timmar.
  6. Serveras kall på tallrik. Du kan servera i formen eller skära runt kanten och stjälpa upp pannacottan i mitten på en tallrik. Garnera med färska hallon, jordgubbar eller färsk ananas på toppen eller vid sidan. Eller servera med marinerad citrus vid sidan av panna cottan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer