Panna cotta italiensk dessert

Panna cotta. En italiensk dessert gjord på grädde, vanilj, socker och gelatinblad.
Panna cotta är gott med något sötsurt till som färska hallon, jordgubbar eller ananas. Eller kall sylt som krusbärssylt. Eller marinerad citrus - sök recept på receptfavoriter.se.
Vintips till panna cotta är ett sött dessertvin som ex. Sauternes eller sött italienskt vin santo.
Ska du ha buffé är panna cotta perfekt att ha som dessert. Dubblera då receptet. Fyll då mindre glas typ snapsglas med panna cotta och servera med färska bär eller marinerade citrus eller kall sylt.
Rabarberkräm passar också till panna cotta. Gör med lite gelatin i så kan du toppa med rabarber som stelnar på toppen av panna cottan - ser snyggt ut i i små glas.

4 portioner panna cotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
  2. Häll grädde i en stor kastrull och sätt på att koka. Skrapa under tiden ur fröna ur vaniljstången och tillsätt med sockret. Rör så att sockret löser sig. Förbered 4 små formar i storlek 1,5 dl på brickor att hälla panna cottan i.
  3. När grädden börjar sjuda och innan den kokar över tar du av den från värmen.
  4. Rör ner gelatinblad i den varma grädden.
  5. Häll upp i formar och låt stå kallt tills det stelnat, vilket brukar ta några timmar.
  6. Serveras kall på tallrik. Du kan servera i formen eller skära runt kanten och stjälpa upp pannacottan i mitten på en tallrik. Garnera med färska hallon, jordgubbar eller färsk ananas på toppen eller vid sidan. Eller servera med marinerad citrus vid sidan av panna cottan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer