Panerad torsk

Du kan panera torskfilé och torskrygg som är den finaste delen på torsken. Servera den panerade torsken med valfria tillbehör.
Klassiskt till torsk är kokt potatis, remouladsås och citron som på bilden. Andra förslag är äggsås (vit sås med hackat ägg) och ärtor; eller brynt smör, kapris och citronmajonnäs; stuvad spenat; ärtpesto; guacamole eller dillmajonnäs - en kall sås med hackad dill, majonnäs, citron och gräddfil.
Torskfilé panerad med mjöl, ägg och ströbröd stekt i smör och olja blir mycket knaprig och god.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock. När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Istället för att göra egen remouladsås kan du köpa färdig. Vill du piffa upp den färdiga remouladen kan du hacka lite syltlök, inlagd gurka eller pickles och blanda i.

4 portioner panerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Remouladsås: 0,5 dl ättiksgurka
  • 0,5 dl syltlök
  • 1 dl pickles av grönsaker som morot, blomkål osv eller ta mer av ättiksgurka och syltlök
  • 2 msk kapris (valfritt)
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tsk citronsaft (lime blir också gott)
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm gurkmeja
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 4 dl gröna ärtor
  • 4 kvistar dill
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja med remouladsåsen om du vill ha det till: hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt. Lägg i en skål.
  3. Blanda i majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  4. Koka potatis om du vill ha det till.
  5. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  6. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  7. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  8. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  9. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  10. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  11. Vänd torskbitarna i ägget.
  12. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  13. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  14. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  15. Koka under tiden upp ärtorna i lite vatten i mikron eller en kastrull. Häll av vattnet.
  16. Skär citron i klyftor.
  17. Servera den panerade torsken med önskade tillbehör. Förslagsvis som på bilden med kokt potatis, stekt paprika, ärtor, citronklyfta, remouladsås och dill.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer