Panerad spätta med örtsås

Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Räkna en stor spättafilé per portion eller två mindre per portion efter tycke.

4 portioner panerad spätta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd eller panko (japanskt ströbröd)
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk matolja att steka
  • Tillbehör: 4 dl gröna ärtor
  • 12 potatisar att koka till
  • 4 klyftor citron
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill (använd färsk eller hackad fryst)
  • 0,5 dl hackad gräslök (använd färsk eller hackad fryst)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Torka spättafiléerna torra med lite hushållspaper.
  3. Blanda mjöl, salt och vitpeppar på en tallrik.
  4. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  5. Häll upp ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd spättafiléerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  8. Stek spättafiléerna ljusbruna på båda sidor i ca 5 minuter vardera ca 75% värme.
  9. Koka ärtorna några minuter och hälla av dem.
  10. Skölj och klyfta citronen.
  11. Blanda såsen: hacka dill och gräslök samt blanda med citronsaft, yoghurt, majonnäs samt salt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer