Panerad hel spätta med guacamole

Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Räkna 1-2 hela plattfiskar per portion eller 1-2 filéer vardera, totalt 600 gram.

4 portioner panerad spätta med guacamole

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram plattfisk
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • 1 avokado
  • 3 dl gräddfil
  • 2 röda paprikor
  • 1 citron

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till - räkna ca 20 minuters koktid.
  2. Ta ut avokadoköttet och mosa det med en gaffel.
  3. Tillsätt finhackad paprika och gräddfil samt saften av en citron. Lite socker och tabasco kan man också ha i.
  4. Torka fisk.
  5. Häll upp mjölet på en tallrik, salta och peppra.
  6. Vänd sedan fisk i mjölet. På nästa tallrik vänds de i uppvispat ägg och på den sista i ströbröd.
  7. Värm en stekpanna och stek fisken i olja och smör ca 2-3 minuter per sida tills fisken är genomstekt. Det kan ta lite längre tid med hel plattfisk som har skinn och ben kvar.
  8. Servera de stekta spättorna med guacamolen som sås, citronklyfta samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer