Pajskal

Introduktion och förberedelse

Här är tre varianter på pajskal till matpaj, söt paj samt extra fint pajskal till dessertpaj och tarte.

Till matpaj, söt paj och fint pajskal till tarte

  • Helt utan socker får du pajskal till matpaj.
  • Tar du i 2 msk socker så passar pajdegen till söta pajer.
  • Extra fint pajskal till dessertpaj och tarte som exempelvis citrontarte gör du med mer florsocker och ägg.

Kan förberedas i god tid

Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller och bakar pajen om du vill förbereda i god tid.

Pajskalen kan frysas gräddade eller ogräddade.

Pajskal till småpajer

Vill du ha små portionsvis tarteskal eller pajskal så tar du små metallformar - tarteformar - gärna med löstagbar botten och bakar pajskalen i.

Ett tips är även de runda engångsformar i aluminium som finns i olika storlekar och funkar utmärkt till småpajer.

För att inte degen ska bubbla upp

Klipp till lite bakplåtspapper till botten av pajen och lägg i 2 dl torkade gula ärter eller stick hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp.

Nybakt pajskal till en paj
Baka ett knaprigt pajskal du kan använda till valfri paj. Kan förberedas någon dag innan eller frysas in gräddad eller ogräddad.

Varianter

  • Byt ut vetemjöl mot dinkelsikt och ett ägg för en variant på pajdeg som är lätt att kavla ut till ett pajskal.
  • För extra sprött pajskal kan du ta 150 gram smör och ett ägg.
  • Byt ut hälften av smöret mot naturell färskost som kesella för ett pajskal med något mindre fett.
  • Man kan pensla botten när pajskalet är nygräddat och varmt med lite uppvispat ägg för en extra tät botten som håller sig knaprig och god när du fyller pajen.

1 pajskal till en paj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • PAJSKAL TILL MATPAJ: 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • TILL SÖT PAJ: 2 msk socker - annars som ovan
  • EXTRA FINT PAJSKAL TILL DESSERTPAJ OCH TARTE: 125 gram mjukt smör eller margarin
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 5 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl

Tillagning

  1. PAJSKAL TILL MATPAJ: Skär smör i kuber.
  2. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda inte degen.
  3. Låt pajdegen vila övertäckt i en bunke eller slå in pajdegen i lite gladplast och lägg i kylen i minst 20 minuter. Du kan också kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24-26 cm diameter). Låt gärna pajskalet stå i kylen i 20 minuter att vila.
  4. Pajdegen är klar att användas.
  5. TILL SÖT PAJ: Tillsätt 2 msk socker när du blandar ihop degen. Annars som ovan.
  6. EXTRA FINT PAJSKAL TILL DESSERTPAJ OCH TARTE: Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
  7. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  8. Tillsätt vattnet.
  9. Blanda i mjöl och knåda hastigt ihop till en pajdeg.
  10. Pajdegen kan också blandas i matberedare.
  11. Låt gärna pajdegen vila i en plastfilm ca en halvtimme i kylen.
  12. Nu kan du använda pajdegen till den paj du önskar.
  13. GRÄDDA PAJSKALEN: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  14. Tryck ut pajden i en rund pajform i härdat glas, keramik, metall med non-stick eller porslin på ca 24-26 diameter. Du kan också kavla ut degen och klä pajformen.
  15. Nagga hål i botten på degen med en gaffel. Eller lägg ett bakplåtspapper du klippt till i botten och lägg på 2-3 dl gula torkade ärtor. Detta förhindrar att degen bubblar upp.
  16. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. Det ska få lite färg.
  17. Börjar kanterna brännas så lägg över lite folie. Du kan även klä kanter med en remsa folie om du har höga kanter med deg du ej vill ska sjunka ihop.
  18. Ta ut och låt pajskalet svalna något innan du använder det till önskad valfri paj.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-27