AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Paj med svamp, svamppaj

Paj med svamp, svamppaj Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 18)
6 port paj med svamp
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 liter svamp som champinjon, ostronskivling, kantarell eller shiitake
  • 3 msk smör eller margarin att steka svamp i

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 175 grader.
  2. Gör pajdeg: Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren.
  3. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen cirka 20 minuter.
  5. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  6. Pensla pajskalet med lite vispat ägg.
  7. Fyllning: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost.
  8. Stek svamp i smör tills den stek bort all vätska och vänd i ostsmeten.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Pajen kan servera varm eller kall. Gott med tomat- och grönsallad till.


 

Omdömen:

Kommenterad av Veganvarg , söndag 28 juli 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Underbart god!
Speciellt med en avocadosallad och vinägrett till!

Fler recept ur samma kategori som Paj med svamp, svamppaj:

Äggstanning
Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt.
En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.
Rabarberpaj med marängtäcke
Rabarberpaj med marängtäcke. God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.
Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.
Ta så mycket hackad rabarber att det täcker ett två cm tjockt lager på botten av pajformen.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Stekt aubergine äggplanta med tzatziki
Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök. En god, smal och nyttig potatissallad med turkisk eller grekisk matyoghurt samt smak av sött äpple och fyllig rödlök.
God till grillat, rostbiff eller hel grillad kyckling. Gott till är också klyftade tomater, rostad lök, syltlök samt grönsallad.
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Köp färdig blandad sallad eller plocka själv och blanda ex. isbergssallad, lollo rosso, frisésallad och eklöfssallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Enkel sallad med enkel salladsdressing
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat. Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.
Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.
En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.
Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Grillade kycklingrullader på spett
Grillade kycklingrullader på spett fyllda med mozzarella, chili och basilika.
Servera med valfria tillbehör ex. någon varm eller kall sås och klyftpotatis, bulgursallad eller couscous.
Spetten kan också stekas i panna eller ugn.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.
Raita indisk sås
Raita indisk sås. En kall sås med yoghurt som grund. Här med gurka, tomat och mynta. God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.
Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt.
Om du vill kan du enbart ha gurka i såsen eller andra grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, potatis, spenat osv. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också. Vidare kan man smaksätta såsen med kryddor som vitlök och ingefära.
Iistället för att ha i tärnade grönsaker kan man riva dessa eller mixa såsen nästan slät.
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Margaritapizza
Margaritapizza. Pizza med tomatsås, mozzarella, tomater och basilika. Baka egen Margaritapizza.
Detta recept är med deg som jäst.
Pizzan kan du baka i långpanna, baka ut till fyra tallriksstora runda pizzor eller till fyra panpizzor i stekpanna.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter). En grönsallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar också bra till pizzan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzan kan toppas efter bakningen med kalla pålägg som ruccolasallad, babyspenat, färsk basilika, skivad rödlök, kronärtskocka, svarta oliver, torkad oregano, grillade grönsaker som paprika och zucchini, riven parmesan, fetaost med mera.

Toscaäpplen äpplen med toscasmet
Toscaäpplen. Äpplen med toscasmet är en klassiker och gammal favoritdessert. Ugnsbakade äppelhalvor med knäckig toscasmet. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Du kan också laga denna rätt med päron - toscapäron.
Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Risgrynspudding med saffran
Risgrynspudding med saffran. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding med saffran är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Godast blir det med hemkokt risgrynsgröt men man kan också köpa färdig.
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Crepes smet recept på smet till crepes
Crêpes. Smet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Istället för bara vetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärma med lite sallad av babyspenat och rucolla.

Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Räkna 0,5-1 liter eller ca 10-12 styck färsk svamp till nedan recept. Eller ta en 200 grams burk svamp.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook