AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Paj med svamp, svamppaj

Paj med svamp, svamppaj Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 18)
6 port paj med svamp
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 liter svamp som champinjon, ostronskivling, kantarell eller shiitake
  • 3 msk smör eller margarin att steka svamp i

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 175 grader.
  2. Gör pajdeg: Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren.
  3. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen cirka 20 minuter.
  5. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  6. Pensla pajskalet med lite vispat ägg.
  7. Fyllning: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost.
  8. Stek svamp i smör tills den stek bort all vätska och vänd i ostsmeten.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Pajen kan servera varm eller kall. Gott med tomat- och grönsallad till.


 

Omdömen:

Kommenterad av Veganvarg , söndag 28 juli 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Underbart god!
Speciellt med en avocadosallad och vinägrett till!

Fler recept ur samma kategori som Paj med svamp, svamppaj:

Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Använder du frysta blåbär så pudra över 1 tsk potatismjöl innan du brer över smuldegen.

Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Senapsdressing
Senapsdressing. En klassisk fransk vinägrett med Dijonsenap, vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Gott i senapsdressing är också torkad dragon samt flytande honung.

Sallad med lax
Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron.
En somrig sallad som passar till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag.
Annat gott i laxsalladen är kokt sparris, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat, krutonger med mera.
Kall avokadosoppa med räkor
Kall avokadosoppa med räkor. En god förrätt, lätt middag eller lunch.
Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.
Nybakt bröd passar också till avokadosoppan.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Biffgryta
Biffgryta. En variant av Boeuf Bourguignone med grytkött, kastanjechampinjoner, fläsk, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.
Garnera ev. med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.
Du kan välja grytbitar efter eget tycke ex. av högrev eller ytterlår. Grytbitar av viltkött funkar också som ex älg eller rådjur.
Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. vita bönor.
Några förslag på tillbehör är potatismos, råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle.
Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.
Laga gärna biffgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.
Påsktårta med hjortronlikör
Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.
Kladdkaka med valnötter
Kladdkaka med valnötter. Gott med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
Passar en form i storlek som en halv långpanna 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter.
Här har jag räknat med i tiden att kladdkakan ska svalna och stelna i kylen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vegetarisk pasta med kikärtor
Vegetarisk pasta med kikärtor och grönsaker. En vegan pastasås av halvt mosade kikärtor smaksatt med chili, vitlök, citron, tahini (sesampasta), persilja och en nypa curry. Här med spagetti och kokta morötter, broccoli samt gul lök.
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.
Hemgjord matyoghurt
Hemgjord matyoghurt eller gräddyoghurt. Nu har jag vart i Danmark på fermenteringskurs och fermenterat egen matyoghurt. Riktigt krämig och god blev den.
Du kan blanda yoghurten med bär till egen lyxig bäryoghurt. Matyoghurten kan också serveras eller användas till all slags mat precis som vanlig matyoghurt. Ex som kall sås ex. till grillat eller buffé smaksatt med ex. pressad vitlök och lime, sweet chilisås, örter eller till tzatziki.
Vad händer i yoghurt när den surnar: yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.
Du kan jäsa matyoghurten med naturell yoghurt som start eller frystorkad yoghurtkultur (ostlabbet.se).
Blandar du i bär i yoghurten så tänk på att om du ej är säker på vad som är på bären (importerade färska och frysta bär) så koka dem då och låt svalna innan du blandar dem i yoghurten. Detta gäller speciellt om yoghurten ska förvaras några dagar.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat. Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Istället för hela mozzarellaostar kan du ta ca 2 dl riven mozzarella.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
Varmrökt fläskytterfile
Varmrökt fläskytterfilé med tillbehör. Här med kall creme fraiche-sås med örter, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.
Enkelt och snabbt att laga till flera och lagom festligt att bjuda på till middag eller lunch.
Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen - sök recept här på receptfavoriter.
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god variant på Mac and Cheese smaksatt med olika sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig och gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Ägghalvor med skagenröra
Ägghalvor med skagenröra. Lite lyxigare ägghalvor som är goda till sillbordet vid påsk, midsommar eller jul. Du kan byta ut alla eller en del av räkorna med andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Istället för att skala egna räkor kan du köpa 0,5 pkt skalade i lag eller ca 2 dl frysta eller färska räkor utan skal.
Marängbotten marängbottnar
Marängbotten eller marängbottnar av äggvitor. Goda bottnar av maräng till tårta eller grovt delas i bitar till marängsviss.
Du kan smaksätta dina hemgjorda marängbottnar med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Maräng är lättast att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
1,2 dl är ca 4-5 äggvitor.
Så här gör du en god och enkel bärtårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen. Vispa 2,5 dl grädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred hälften av grädden på den understa botten.Fördela hälften av en liter bär på grädden. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen. Toppa med resterande grädde och färska bär och servera tårtan.
Det blir två marängbottnar med diameter på ca 20 cm. Eller så kan du baka en stor marängbotten.
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen.
Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook