AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Paj med svamp, svamppaj

Paj med svamp, svamppaj Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 15)
6-8 port paj med svamp
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 liter svamp som champinjon, ostronskivling, kantarell eller shiitake
  • Smör

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 175 grader.
  2. Gör pajdeg: Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl några sekunder i matberedaren.
  3. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen cirka 20 minuter.
  5. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  6. Pensla pajskalet med lite vispat ägg.
  7. Fyllning: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost.
  8. Stek svamp i smör tills den stek bort all vätska och vänd i ostsmeten.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Pajen kan servera varm eller kall. Gott med tomat- och grönsallad till.


 

Omdömen:

Kommenterad av Veganvarg , söndag 28 juli 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Underbart god!
Speciellt med en avocadosallad och vinägrett till!

Fler recept ur samma kategori som Paj med svamp, svamppaj:

Spenatpaj med fetaost
Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Päronpaj päronkaka paj med päron och knäckigt täcke
Päronpaj eller päronkaka. En maffig, enkel och god paj med päron. Vaniljsås eller vaniljglass hör ju till såklart.
Ett päronrecept med tjockt knäckigt täcke. Håller sig länge i kylen. Blir också god med äpplen.
Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Kycklingsmörgås med curry
Kycklingsmörgås med curry, tomat, sallad och rödlök. Fyllda bröd med grillad kyckling, grönsaker och yoghurtsås med curry.
Du kan använda valfritt bröd som ex. ciabatta, baguettebröd eller surdegsbröd. På bilden har jag använt Samonbröd som finns på arabiska bagerier.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Röd tzatziki med rödbetor
Röd tzatziki med rödbetor. Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Ostkaka från Småland
Ostkaka från Småland. Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Syltad pumpa
Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Mexikansk salsa
Mexikansk salsa med tomat, koriander, lök och chili. Gott till tex mex, tacos, tortillarullar, burritos och annan mexikansk mat.
Potatissallad med kapris, äpple och purjolök
Potatissallad med kapris, äpple och purjolök är gott som tillbehör till buffe, picknick, grillad kyckling och rostbiff.
Någon matsked honung samt fransk senap ger också god smak.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Drömmar vaniljdrömmar
Drömmar eller vaniljdrömmar är klassiska knapriga kakor som bakas med hjorthornssalt och vaniljsocker. Hembakta drömmar är en riktigt favoritkaka på kafferepet.
Drömmar med nötter Nötdrömmar
Drömmar med nötter. Nötdrömmar är en variant av de klassiska Drömmarna smaksatta med nötter. Goda, enkla och snabba småkakor att baka.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Vaniljkräm med vaniljstång
Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk osv. Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj.
Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk socker med vaniljsocker.
Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Trattkantarellsoppa kantarellsoppa
Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa. Svampsoppa med trattkantareller eller kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Som vintips till trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Tagliatelle med champinjoner
Tagliatelle med champinjoner, grädde, smör, parmesan, vitlök och salladslök. En god och enkel vegetarisk pasta som passar både till vardags som fest.
Om du vill göra pastan extra lyxig och festlig kan du tillsätta ca 3 droppar tryffelolja med grädden.
Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook