Paj med svamp, svamppaj

Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.

6 portioner paj med svamp

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 liter svamp som champinjon, ostronskivling, kantarell eller shiitake
  • 3 msk smör eller margarin att steka svamp i

Tillagning

  1. Sätt ugn på 175 grader.
  2. Gör pajdeg: Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren.
  3. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen cirka 20 minuter.
  5. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  6. Pensla pajskalet med lite vispat ägg.
  7. Fyllning: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost.
  8. Stek svamp i smör tills den stek bort all vätska och vänd i ostsmeten.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Pajen kan servera varm eller kall. Gott med tomat- och grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer