Paj med fetaost

En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj. Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax med mera.
Gott med en grönsallad till.
Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli.
Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner paj med fetaost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • Pajfyllning: 200 gram fetaost
  • 75 gram riven ost
  • 1 röd paprika
  • 10 cm purjolök
  • 10 små buketter broccoli (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  3. Skölj och skär paprika i kuber ca 1x1 cm stora. Dela, skölj och strimla purjolöken. Skär broccoli i små buketter. Se till att broccolin är tinad om du köpt fryst.
  4. Fräs paprikan i en stekpanna med olivolja. Peppra. Stek i några minuter. Lägg i purjolök och stek på låg värme någon minut till.
  5. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  6. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  7. Grädda pajskalet i 10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  9. Blanda ägg med mjölk och grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning.
  10. Fördela grönsakerna i pajformen. Smula över riven ost och fetaosten.
  11. Häll äggstanningen över fyllningen i pajformen.
  12. Strö över parmesanost.
  13. Grädda fetaostpajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
  14. Ta ut och servera din fetaostpaj.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer