Päronpaj päronkaka paj med päron och knäckigt täcke

Päronpaj eller päronkaka. En maffig, enkel och god paj med päron. Vaniljsås eller vaniljglass hör ju till såklart.
Ett päronrecept med tjockt knäckigt täcke. Håller sig länge i kylen. Blir också god med äpplen.
Välj gärna svenska päron av valfri sort.
Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.

6 portioner päronpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram päron
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk maizena
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala päronen, dela dem i klyftor och skär bort kärnhuset.
  3. Skiva päronen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med lite smör.
  5. Blanda socker, kanel, päron och maizena.
  6. Lägg i formen.
  7. Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap till en smuldeg och bred över päronen.
  8. Grädda päronpajen eller päronkakan i cirka 40 minuter.
  9. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer