Päron med mintchoklad After Eight

Introduktion och förberedelse

En klassisk dessert med inkokta eller konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight.

En god och enkel dessert med 70-tals känsla.

Serveringsförslag

  • Servera mintpäronen med god vaniljglass eller lättvispad grädde. Överkurs är att göra egen vaniljglass till.
  • Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
  • Eller servera med choklad- och mintgrädde.

Med hemkokta päron eller köpta päron i sockerlag

Du kan som i mitt recept nedan koka in färska päron eller använda päronhalvor på burk - det går snabbt och är gott det med.

Efterrätten passar också att laga med lingonpäron, ingefärspäron eller plommon.

    Varianter

    • Du kan ta annan mintchoklad än After Eight. Välj en som också har krämig mintfyllning ex. Fazer mint, Vivani, Lindt Creation mint eller Divine osv.
    • Du kan också ta annan choklad med knaprig mintfyllning eller den choklad du gillar och bryta eller hacka samt strö över i bitar.
    • Vill du piffa till päronen lite till så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.

    Portionsberäkning

    Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor vardera.

    Köper du päronhalvor på burk så räkna två halvor per portion om de är små. Förslagsvis två burkar 400 gram päronhalvor i sockerlag till 4 portioner.

    Rester

    Överbliven dessert kan sparas i kyl samt även frysas in.

    8 portioner päron med mintchoklad After Eight

    • Förberedelse: 40 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 1 tim

    Ingredienser

    • 8 bitar mintchoklad, typ After Eight
    • 4 stora päron
    • 7 dl vatten
    • 3 dl strösocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 0,5 stjärnanis
    • 1 bit hel kanel

    Tillagning

    1. Använd färdiga inlagda päron eller koka in själv: Inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
    2. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
    3. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
    4. Rör om och koka upp den i en kastrull.
    5. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter.
    6. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen.
    7. Sätt ugnen på grill.
    8. Placera päronen i en ugnsform.
    9. Lägg en bit mintchoklad på varje päron.
    10. Häll på ca 0,5 cm sockerlag från päronen.
    11. Gratinera päronen i ca 10 minuter tills mintchokladen smält och fått lite färg samt päronen är varma. Akta så det inte bränns.
    12. Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Grädden kan du tillsätta lite vaniljsocker till samt 1 krm kanel vidare kan du smaksätta den med en tsk konjak (servera då ej till barn).
    E-mail
    Medel: 3.9 (32 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-22