Oxsvanssoppa soppa med oxsvans nötsvans

Oxsvanssoppa. Hemlagad oxsvanssoppa blir otroligt god. Soppa med oxsvans eller nötsvans tar lite tid att koka men mindre tid att faktiskt stå vid spisen.
Bäst blir oxsvanssoppan om du gör soppan av oxsvanskött första dagen och låter soppan (oxköttbuljongen) stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i. En riktig svensk husmanskostklassiker.
Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Soppbuljongen av oxsvans blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.

10 portioner oxsvanssoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 1 dag 4 tim

Ingredienser

  • DAG 1: 2 kg nötsvans, oxsvans
  • 3 msk smör
  • 2 morötter
  • 3 gula lökar
  • 1 palsternacka
  • 100 gram rotselleri
  • 3,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 korn svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 3 stjälkar av persilja
  • DAG 2: 3 liter buljong från koket av oxsvansen
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 4 msk torr sherry fino (valfritt)
  • 4 msk finhackad persilja till servering

Tillagning

  1. Stycka nötsvansen i bitar genom att skära i lederna.
  2. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar.
  3. Bryn kött och rotfrukter i omgångar i en stekpanna och lägg över i din stora soppkastrull.
  4. Fyll på med vatten och ställ på spisen samt tillsätt kryddor som salt, peppar, lagerblad och persiljestjälkar.
  5. Koka i 3,5 timmar på medelvärme med lock.
  6. Köttet ska lossna från benen.
  7. Tag upp köttet och ställ buljongen att svalna. Du kan sila buljongen om du vill. Ställ i kylen när den svalnat. Då bildas ett fettlager fettkaka vid ytan som du kan ta bort med en slev.
  8. Rensa köttet från ben och brosk. Skär ev. köttet i mindre bitar. Förvara kylt. Så här långt kan oxsvanssoppa förberedas.
  9. Nästa steg är att fylla på med nya goda grönsaker och lägga till köttet. Det kan man göra direkt eller låta soppgrunden stå till nästa dag.
  10. Skala och strimla morot; snitta, skölj och strimla purjolök.
  11. Tillsätt purjolöken, tomatpuré och ljus japansk soja (innehåller glutamat som gör dunder för smaken). Koka oxsvanssoppan i ytterligare 5 minuter.
  12. Lägg i kött och koka upp.
  13. Smaka av oxsvanssoppan med salt och peppar samt ev. lite torr fino sherry samt garnera med lite finhackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer