Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter. Enkelt tillagad oxfilé med färskost, ruccolla och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av cabernet sauvignon från exempelvis Sydamerika.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

2 portioner oxfilé med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 30 gram smör
  • 4 mindre fasta potatisar
  • 2 mindre morötter
  • 2 mindre palsternackor
  • 3 msk olivolja
  • 100 gram färskost med örtsmak
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad machésallad eller ruccolla att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, tärna och lägg rotfrukter i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i cirka 35 minuter mitt i ugnen.
  3. Ta ut rotfrukter när de är mjuka. Sänk värmen till 150 grader.
  4. Värm en stekpanna och bryn oxfilén runt om i smör. Salta och peppra oxfilén.
  5. Sätt in oxfilén i ugnen i en ugnsfast stekpanna eller form och låt gå cirka 10 minuter till önskad stekgrad. 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Använd stektermometer.
  6. Toppa varje köttbit med en klick färskost och sätt in i ugnen igen någon minut så att osten smälter lite.
  7. Servera oxfilén med rotfrukterna samt gärna med några blad ruccola på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer