Oxfilé med pasta

Oxfilé med pasta i gräddig sås. Här med smörstekta kantareller, vitlöksstekt zucchini och spenat.
Du kan byta kantarellerna mot annan svamp som ex. kastanjechampinjon. Zucchini och spenat är valfria men goda tillbehör.
Vintips till pastan med oxfilé är ett lättare rött vin ex. från Valpolicella i Italien eller rött av druvan Pinot Noir.

4 portioner oxfilé med pasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram tagliatelle eller valfri pasta
  • 4 bitar oxfilé à ca 120 gram
  • 1 msk olivolja att steka i
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tomatsås: 1 stor schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 3 dl färska kantareller eller annan svamp
  • 1 msk smör
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 100 gram sköljd och rensad färsk spenat

Tillagning

  1. Ta fram köttet och vänd det i olivolja, salt och peppar.
  2. Börja med såsen: skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök.
  3. Fräs i en kastrull med smör någon minut.
  4. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och rör ut klumpar.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja, salt och peppar. Låt småkoka på svag värme. Rör då och då.
  7. Börja koka upp vatten till pastan.
  8. Rensa, dela och stek svampen i lite smör på medelvärme.
  9. Skölj och skär zucchinin i grova bitar. Stek den på medelvärme i olivolja och pressad vitlök.
  10. Salt och peppra svamp samt zucchini.
  11. Värm en grillpanna eller stekpanna.
  12. Grilla eller stek oxfilén så att den får färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och täck över med lock eller folie och stek oxfilébitarna tills de har den stekgrad du önskar - förslagsvis medium. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
  13. Låt oxfilén vila några minuter medan du kokar pastan (tagliatelle kokas i 6 minuter).
  14. Skölj spenaten.
  15. Häll av pastan och blanda med pastasåsen samt spenaten.
  16. Lägg upp på tallrik eller servera från skål, fat eller pastagrytan. Toppa med den zucchinin och svampen.
  17. Skär oxfilé bitarna i ca 1 cm breda sneda skivor (snett mot köttfibrerna) och servera dem på pastan (på tallrik) eller bredvid på fat vid självservering så att säga.
  18. Smula gärna lite flingsalt över köttet vid serveringen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer