Oxfile med palsternacksmos

Oxfilé med palsternacksmos, rödvinssås, bakade cocktailtomater och färsk spenat.
Vintips till är ett rött ex. italienskt vin från Sicilien av druvan Nero D'Avola.

4 portioner oxfile med palsternacksmos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 130 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Palsternacksmos: 400 gram potatis
  • 500 gram palsternacka
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 65 gram babyspenat, en påse

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Skala potatis samt palsternackor. Skär dem i små bitar.
  7. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten samt koka dem mjuka ca 20 minuter.
  8. Ta ut oxfilén ur kylen.
  9. Häll bort vattnet från potatis och palsternacka. Tillsätt smör och mjölk. Mosa med en potatisstöt till mos. Smaka av med salt och peppar.
  10. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  11. Vänd oxfilén i olja, salt och peppar.
  12. Stek eller grilla oxfilén någon minut på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt några minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone. Låt gärna vila några minuter i folie innan servering.
  13. Skölj och dela tomater. Lägg dem på en tallrik, salt och peppra samt ringla över olivolja och vinäger.
  14. Mikra tomaterna i ca 2 minuter så att de är varma och halvt bakta.
  15. Skölj spenaten och lägg på en tallrik och mikra den mjuk i ca 2 minuter. Blanda med tomaterna på ett fat eller i en skål och servera till oxfilén.
  16. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar.
  17. Servera oxfilén med palsternacksmoset, rödvinssåsen samt tomat och spenat-blandningen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer