Oxfilé med grönsaker

Stekt oxfilé med rödlök, paprika, zucchini och cocktailtomater serverade med Bearnaisesås, klyftpotatis och grönsallad.
Här har jag stekt oxfilén i kuber men man kan såklart steka dem i fyra hela bitar eller en hel stor bit (stek då klart i ugnen på 175 grader till ca 55 grader - använd stektermometer).
En fördel med tärnad oxfilé i kuber är att du kan använda restbitar samt de billigare delarna av oxfilén ex. svansen och huvudet (den övre delen).
Servera gärna allt ur pannor och fat så blir det som en smaskig plockbuffé.
Du kan laga hemgjord Bearnaisesås som i receptet nedan eller köpa färdig. Detsamma gäller klyftpotatisen. Godast blir att laga själv.
Du kan välja andra tillbehör ex. rödvinssås; en kall sås med 2/3 matyoghurt, 1/3 majonnäs, någon tsk dragon och någon msk vitvinsvinäger för en variant på Bea; paprikasås av matyoghurt och Ajvar; eller crème fraiche med vitlök; några msk mango chutney eller sweet chili sås. Istället för klyftpotatis kan man ha pommes frites; hasselbackspotatis; rostade rotfrukter; potatissallad; potatisgratäng; enbart grönsallad och ett gott bröd osv.

4 portioner oxfile med grönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • Marinad: 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Klyftpotatis: 8 fasta potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • Bearnaisesås: 1 msk finhackad schalottenlök
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 150 gram smör
  • 20 gram kruspersilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 2 tsk torkad dragon
  • Sallad: 1 liten påse grönsallad
  • 2 rivna morötter
  • 1 bit riven rättika
  • 4 msk vinägrett på olivolja, vinäger, salt och peppar

Tillagning

  1. Skär oxfilén i kuber ca 3x3x3 cm - se till så att du får ut 20 eller 24 stycken bitar.
  2. Skala och skär rödlöken i klyftor.
  3. Skölj och skär paprikan i fyrkanter ca 3x3 cm.
  4. Skölj och dela zucchini på längden och sedan i halvmånar.
  5. Skölj tomater.
  6. Blanda marinaden av olja, salt och svartpeppar. Blanda med köttet i en skål och grönsakerna i en annan skål. Låt stå så länge.
  7. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  8. Skala och klyfta potatisen. Skölj den i ett durkslag.
  9. Lägg potatisen på en ugnsplåt och blanda med olja och salt.
  10. Sätt in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter en kvart.
  11. Skölj sallad och blanda den. Gott är en grönsallad med rivna morötter och rättika samt vinägrett vid sidan.
  12. Bearnaisesås: Smält smöret och sätt åt sidan att svalna något.
  13. Värm ett vattenbad i en stor panna med höga kanter. Koka upp och låt sjuda.
  14. Skala och finhacka schalottenlök. Lägg 1 msk i en såskastrull med vatten, vinäger och vitpeppar.
  15. Koka ner till hälften.
  16. Skölj och hacka all persilja samt ev. färsk dragon om du har det. Spara undan hälften av persiljan till oxfilén.
  17. Kläck och separera äggulorna. Spara äggulorna i ett glas eller skål.
  18. Ta fram en elvisp och vispa på låg hastighet ner ägg i lökblandningen i kastrullen.
  19. Tillsätt det smälta smöret under vispning lite i taget. Öka hastigheten.
  20. När allt smör är tillsatt så sätter du kastrullen i vattenbadet och fortsätter vispa tills bearnaisesåsen tjocknar (det tar några minuter). Ta ur såsen ur vattenbadet. Ta av vattenbadet från spisen.
  21. Tillsätt hälften av den hackade persiljan och dragon. Smaka av med salt och peppar. En nypa socker kan också behövas.
  22. Använd gärna det något avsvalnade vattenbadet för att hålla såsen varm medan du lagar oxfilén. Är vattenbadet för varmt kan såsen spricka så vill du ej riskera det så låt såsen svalna - den är god ändå.
  23. Värm två stora stekpannor. Stek oxfilén i en och grönsakerna i en annan. Bryn köttet samt grönsakerna runt om. Skär i en köttbit för att kontrollera stekgraden. Vanligt och gott är medium - lite blodigt i mitten.
  24. Häll någon halv dl lite vatten i pannan med grönsakerna så att de kokar upp - låt koka ur och bli genomstekta.
  25. Lägg upp oxfilé och grönsaker i en varm stekpanna eller som på bilden en vacker varm grillpanna.
  26. Strö över hackad persilja, flingsalt samt nymalen svartpeppar på oxfilén och grönsakerna vid servering.
  27. Servera klyftpotatisen, bearnaisesåsen samt salladen vid sidan och njut. Sedan kan gästerna plocka vad de vill ur pannan med kött och grönsaker samt från panna eller fat med potatis och sallad samt bearnaisesåsen i en skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer