Ostronskivlingsoppa

En lite festligare svampsoppa med ostronskivling. Du kan servera soppan som den är till soppmiddag eller som här till förrätt med lite lyxiga räkor och strimlad rotselleri samt ett gott vitt vin till.

Vintips: De flesta vita viner funkar till soppan men några förslag är Chardonnay, Pinot Gris eller Chablis.

Serverar du soppan till förrätt så räcker den till dubbelt så många portioner. Då kan man också piffa upp soppan med några droppar tryffelolja på slutet. Till soppan är det gott med surdegsbaguette och smör.

4 portioner ostronskivlingsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 msk mjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram rotselleri
  • 150 gram skalade räkor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa och skär svampen grovt.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret och tillsätt svampen.
  4. Fräs i 3 minuter och rör om då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning. Koka i 10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt med grädde, soja, salt och vitpeppar.
  8. Mixa soppan med stavmixer.
  9. Tillbehör: räkor med rotselleri (valfritt): riv eller skär rotselleri i ”stickor”. Koka dem en minut i lite vatten. Häll av och blanda med räkorna. Grovhacka några blad bladpersilja och blanda med. Lägg i mitten på sopptallrikarna och slå på soppa runt. Eller rör i soppan innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer