Ostronskivlingsoppa

En lite festligare svampsoppa med ostronskivling. Du kan servera soppan som den är till soppmiddag eller som här till förrätt med lite lyxiga räkor och strimlad rotselleri samt ett gott vitt vin till.

Vintips: De flesta vita viner funkar till soppan men några förslag är Chardonnay, Pinot Gris eller Chablis.

Serverar du soppan till förrätt så räcker den till dubbelt så många portioner. Då kan man också piffa upp soppan med några droppar tryffelolja på slutet. Till soppan är det gott med surdegsbaguette och smör.

4 portioner ostronskivlingsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 msk mjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram rotselleri
  • 150 gram skalade räkor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa och skär svampen grovt.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret och tillsätt svampen.
  4. Fräs i 3 minuter och rör om då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning. Koka i 10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt med grädde, soja, salt och vitpeppar.
  8. Mixa soppan med stavmixer.
  9. Tillbehör: räkor med rotselleri (valfritt): riv eller skär rotselleri i ”stickor”. Koka dem en minut i lite vatten. Häll av och blanda med räkorna. Grovhacka några blad bladpersilja och blanda med. Lägg i mitten på sopptallrikarna och slå på soppa runt. Eller rör i soppan innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer