Ostgratinerad kycklingfilé

Ostgratinerad kycklingfilé med paprika och grädde är en enkel, god och smaskig rätt från 70-talet.
Extra god och lite modernare blir den om du brer några msk röd pesto mellan kycklingfilédelarna. Du kan också ta med en pressad vitlök samt 1 hackad gul lök.
Gott till är tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris.
Istället för kycklingfilé blir rätten god med fläskfilé, laxfilé eller kotlettrad. Ta quornfiléer för en vegetarisk variant.

4 portioner ostgratinerad kycklingfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 paprikor en av varje färg röd och grön
  • 2 dl grädde
  • 2 msk torr vit vermouth eller vitt vin
  • 8 skivor ost
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered tillbehör som tagliatelle (börja dock koka när kycklingen är i ugnen), basmatiris kokt med något krm gurkmeja, pressad potatis eller råris.
  3. Skölj och tärna paprikan i bitar.
  4. Stek paprikan i olivolja några minuter.
  5. Vispa grädden i en bunke. Häll i vit vermouth och något krm salt i grädden.
  6. Lägg upp den stekta paprikan på en tallrik.
  7. Skär varje kycklingfilé på snedden i tre delar.
  8. Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Är stekpannan ugnsfast så behåller du kycklingen i pannan annars lägger du över dem i en ugnsform.
  10. Fördela paprikan på kycklingen.
  11. Bred ut grädden på toppen.
  12. Skiva ost och lägg över allt.
  13. Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
  14. Servera med tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris. En sallad på tärnade tomater samt gröna blad med lite vinäger och olja på är också gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer