Ostgratinerad kycklingfilé

Ostgratinerad kycklingfilé med paprika och grädde är en enkel, god och smaskig rätt från 70-talet.
Extra god och lite modernare blir den om du brer några msk röd pesto mellan kycklingfilédelarna. Du kan också ta med en pressad vitlök samt 1 hackad gul lök.
Gott till är tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris.
Istället för kycklingfilé blir rätten god med fläskfilé, laxfilé eller kotlettrad. Ta quornfiléer för en vegetarisk variant.

4 portioner ostgratinerad kycklingfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 paprikor en av varje färg röd och grön
  • 2 dl grädde
  • 2 msk torr vit vermouth eller vitt vin
  • 8 skivor ost
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered tillbehör som tagliatelle (börja dock koka när kycklingen är i ugnen), basmatiris kokt med något krm gurkmeja, pressad potatis eller råris.
  3. Skölj och tärna paprikan i bitar.
  4. Stek paprikan i olivolja några minuter.
  5. Vispa grädden i en bunke. Häll i vit vermouth och något krm salt i grädden.
  6. Lägg upp den stekta paprikan på en tallrik.
  7. Skär varje kycklingfilé på snedden i tre delar.
  8. Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Är stekpannan ugnsfast så behåller du kycklingen i pannan annars lägger du över dem i en ugnsform.
  10. Fördela paprikan på kycklingen.
  11. Bred ut grädden på toppen.
  12. Skiva ost och lägg över allt.
  13. Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
  14. Servera med tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris. En sallad på tärnade tomater samt gröna blad med lite vinäger och olja på är också gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer