Ostgratinerad kassler med ananas

Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.

Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.

Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.

Du kan laga med ananasringar på burk (200 gram) eller med färsk ananas. Då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.

4 portioner ostgratinerad ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g kassler
  • 200 gram riven mozzarella, riven gratängost
  • 8 skivor ananas
  • Tillbehör: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk stark senap
  • 4 port ris
  • 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv ost om det inte redan är gjort.
  3. Förbered tillbehör som ex. kokt ris.
  4. Skiva kasslern i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt (ev. med bakplåtspapper under).
  5. Lägg en ananasring eller bit på varje skiva kassler.
  6. Fördela osten över ananasen och kasslern.
  7. Gratinera kasslern i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
  8. Servera den ostgratinerade kasslern med tillbehör som kokt ris, grönt som tomater samt gärna en kall sås du gör av att blanda matyoghurt med senap.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer