Ostfondue med Gruyere och Emmental ost

Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.

Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue. Vidare måste man ha fonduegafflar. 

Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Klassiskt är dock ett vitt friskt vin ex. Riesling eller Muscadet.

Hälften Gruyere och hälften Emmenthaler är klassisk till ostfondue. Några andra ostar du kan lägga till (med en tredjedel) är: Comte, Cantal, Beaufort och Vacherin. Det finns också färdiga ostblandningar för fondue att köpa. Du kan också skippa allt annat och laga en jätteenkel fondue genom att bara smälta en lagrad smakrik ost med några msk vatten.

Räkna 150-180 gram ost per portion.

Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp. 

Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver, riven muskot och paprikapulver. Några krm bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.
 

2 portioner ostfondue

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 170 gram lagrad ost som Gruyèreost
  • 170 gram Emmentalerost
  • 1 dl vitt vin utan ekfatslagring ex. Muscadet
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 surdegsbaguette eller annat vitt lantbröd i tärningar
  • 20 cornichonger inlagda smågurkor

Tillagning

  1. Riv eller skär osten och lägg i en funduegryta.
  2. Blanda i maizena, vitt vin och citronsaft samt pressad vitlök och vitpeppar med osten. Tillsätt ev. annan smaksättning om du vill.
  3. Värm försiktigt fonduegrytan tills osten smält och nästan kokat upp. Rör då och då.
  4. Skär brödet i grova tärningar.
  5. Duka upp med grovt tärnad baguette eller vitt lantbröd i skålar på bordet.
  6. För över fonduegrytan varm till bordet och placera den med värme undertill. Vanligt är en ställning med värmeljus under.
  7. Klart att dippa bröd i din ostfondue och njuta.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer