AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Ökensandkakor Ökensand

Ökensandkakor Ökensand Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
50 st Ökensandkakor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull och låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret.
  2. Häll över i en stor bakbunke bunke och ta inte med den mjölkiga och bruna bottensatsen.
  3. Ställ att svalna till rumstemperatur.
  4. Vispa ner socker, vaniljsocker samt hjorthornssalt (eller bakpulver) i smöret och vispa det pösigt.
  5. Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör ihop till en deg.
  6. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Du kan baka Ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel - du bör få ut ca 50 småkakor av degen. Ett förslag är dela degen i fem delar. Rulla sedan ut degen till längder ca 2 cm tjocka. Skär tio bitar på varje längd ca 2 cm breda. Lägg dem på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  9. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ökensandkakor Ökensand:

Saffranslängder
Saffranslängder. Baka egna saffranslängder. Hembakta saffransbröd i längder med russin, mandel och smör.
Man kan också fylla saffranslängderna med 200 gram mandelmassa (blanda till en bredbar röra med smöret) istället för hackad mandel.
Receptet kan halveras till två längder.
Majsmuffins med bär
Majsmuffins med bär som blåbär, hallon eller björnbär. Amerikanska muffins bakta med bla majsmjöl (polenta) och bär. Hembakta majsmuffins är goda till fika eller picknick. Godast är de varma med en liten klick smör på.
Bondkakor
Klassiska bondkakor. Enkelt och gott recept på kakdeg som blir mycket goda och knapriga bondkakor.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Key limepaj
Key limepaj. Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.
Här har jag två storlekar på pajen - en tunnare med minde fyllning för 8 bitar och en med mer fyllning som blir 12 tjockare bitar. Digestivebottnen är samma för båda.
Keylimepaj kan du garnera med limeskivor, krulligt limeskal (använd zest-järn), syltat limeskal, grovt riven lime, twistade limeskivor, limeklyftor och/eller färska jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång. Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.
Limepaj bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Garnera Key limepajen vid servering.
Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Marängtäcke: vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor
Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor. En god och lyxig förrätt. God soppa på vita bönor smaksatt med tryffelolja med svarta belugalinser toppat med grillade pilgrimsmusslor.
Soppan är också smidig att öka på till många portioner om du har många gäster.
Bönsoppan blir godast om du själv kokar torkade vita bönor. Det samma gäller de svarta belugalinserna. Koka ett paket på en gång och frys in de bönor samt linser som blir över. Följ paketets anvisningar. OBS du ska inte använda vita bönor i tomatsås utan små vita bönor. Köper du vita bönor på burk så skölj dem noga i durkslag innan.
Vintips till vit bönsoppa är ett torrt vitt vin ex. Viognier, Chardonnay, Riesling, Semillon eller Chablis.
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka, med mindre socker och fett, men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Sallad med tomater, fetaost och machésallad
Sallad med tomater, fetaost och machésallad i dressing på balsamvinäger, honung och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Du kan halvera recept för 4-5 portioner om du önskar.
Du kan också ha annan grön sallad i som ruccola osv.
Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Smulpaj med jordgubbar och rabarber. Gott med vaniljsås eller vaniljglass.
De god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.
Pilaffris
Pilaffris. Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.
Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.
Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det går bra med vanligt smör. Ev. kan du skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Jordärtskocksgratäng jordärtsskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng. Gratäng med jordärtskockor. Jordärtsskocksgratäng passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Chokladpaj med mörk och vit choklad
Chokladpaj med mörk och vit choklad. En chokladkaka med lager av fyllig mörk choklad toppat med söt vitchoklad.
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare choklad blir kakan något fastare hårdare.
Du behöver minst fem bunkar att blanda kakan i.
Äppelkaka med ströbröd
Äppelkaka med ströbröd. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook