AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Ökensandkakor Ökensand

Ökensandkakor Ökensand Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är \"sandiga\" i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
50 st Ökensandkakor

Ingredienser:

  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull och låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret. Häll över i en bunke och ta inte med den mjölkiga och bruna bottensatsen.
  2. Ställ att svalna till rumstemperatur.
  3. Vispa ner socker, vaniljsocker samt hjorthornssalt (eller bakpulver) pösigt.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör ihop till en deg.
  5. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Du kan baka Ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel - du bör få ut ca 50 småkakor av degen. Ett förslag är dela degen i fem delar. Rulla sedan ut degen till längder ca 2 cm tjocka. Skär tio bitar på varje längd ca 2 cm breda. Lägg dem på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  8. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ökensandkakor Ökensand:

Banankaka
Banankaka är en lättbakad kaka som blir saftig och god av banan. Banankaka är perfekt att baka om du har bananer som börjar bli övermogna och mörkna. Då är bananerna extra söta och mjuka.
Någon tsk kanel och ingefära är också gott i banankaka.
Kan garneras med smält choklad. Kan serveras med sylt och grädde till dessert.
Kladdig chokladkaka
Kladdig chokladkaka. Baka en enkel och god chokladkaka som är kladdig i mitten som en kladdkaka. Chokladkakan kan du smaksätta med den choklad du gillar.
Servera kladdig chokladkaka till fika, som dessert eller på buffe med lättvispad grädde (ta i lite vaniljsocker i grädden) eller en kula vaniljglass. Pudra gärna över lite florsocker också. Då kan du pudra mönster genom att täcka kakan med ex. ugnsgaller eller pappersmallar.
Variera smak på din hembakta chokladkaka genom att välja din favoritchoklad som ex. mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande.
Kladdig chokladkaka passar både till vardag och fest.
Vintips till kladdig chokladkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).
Hallongrottor
Hallongrottor. Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.
Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena. Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Pasta med kalkon, svamp och grädde
Pasta med kalkon, svamp, grädde och lök. Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till.
Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hotch-potchsoppa
Hotch-potchsoppa. En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött, gärna med ben blir också gott.
Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Pumpasoppa
Pumpasoppa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Lövbiff med bearnaisesås
Lövbiff med bearnaisesås, ugnsrostad potatis med paprika, ugnsbakade tomater samt grönsallad.
Du kan grilla eller steka lövbiffen. Här har jag valt att banka ut rostas till egen lövbiff vilket blir mycket gott. Riktigt lyxigt är att banka ut oxfilé. Vanlig biff funkar också bra. Du kan också köpa färdig lövbiff såklart men de kan vara rätt trista.
Ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook