Ökensandkakor Ökensand

Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Man får ha lite framförhållning då först det brynta smöret ska kallna samt degen vila.

25 st ökensandkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull. Låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret.
  2. Ställ att svalna till rumstemperatur och sedan i kylskåpet i en timme.
  3. Blanda socker, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Rör i och vispa det sedan i smöret någon minut.
  5. Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda ihop till en deg.
  6. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Du kan baka ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel. Du bör få ut ca 25 småkakor av degen. Räkna ca 1 msk per kaka. Du kan också rulla ut degen till längder och sedan skära dem i lagom bitar. Lägg dem då på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  9. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer