AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Ökensandkakor Ökensand

Ökensandkakor Ökensand Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är \"sandiga\" i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
50 st Ökensandkakor

Ingredienser:

  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull och låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret. Häll över i en bunke och ta inte med den mjölkiga och bruna bottensatsen.
  2. Ställ att svalna till rumstemperatur.
  3. Vispa ner socker, vaniljsocker samt hjorthornssalt (eller bakpulver) pösigt.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör ihop till en deg.
  5. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Du kan baka Ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel - du bör få ut ca 50 småkakor av degen. Ett förslag är dela degen i fem delar. Rulla sedan ut degen till längder ca 2 cm tjocka. Skär tio bitar på varje längd ca 2 cm breda. Lägg dem på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  8. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ökensandkakor Ökensand:

Kladdkaka med mintchoklad After Eight
Kladdkaka med mintsmak av After Eight mintchoklad. En god kladdig chokladkaka med smak av mint.
Sjävlklart kan du ta annan mintchoklad eller några droppar pepparmyntsolja.
Kladdkaka med mintsmak kan serveras med vispad grädde med krossade polkagrisbitar (vik ihop i en kökshandduk och krossa dem).
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies är amerikanska kakor med chokladchips eller chokladbitar.
Vetelängder med surdeg
Vetelängder med surdeg fyllda med kanel, smör och socker. Baka på egen surdeg eller köp färdig vetesurdeg.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljlängder.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären.
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Risotto med spenat och rökt lax
Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.
Romtryffel chokladtryffel med rom
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarre blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Rödspätta eller plattfisk med remouladsås
Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.
Råstekt potatis
Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt. Välj en fast sort.
Du kan garnera potatisen med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Konfektmarmelad
Konfektmarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du göra med äppeljuice eller annan juice efter smak ex. från Brämhults eller Kiviks goda färskpressade juicer.
Mandelbotten med mandelmassa
Recept på mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Plommonkompott till plommondessert plommonsås
Plommonkompott till plommondesserter. På gammaldags vis serverades plommonkompott med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik. Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass gärna med ett knäckflarn till. Plommonkompotten är också utmärkt god till pannacotta, creme brule eller creme caramell.
Här har jag valt att servera plommonkompotten/plommonsåsen i ett martiniglas/cocktailglas som fin dessert med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa eller glassrån till.
Då kan du också ha ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammstek med rosmarin
Lammstek med rosmarin. Recept på en god och enkel lammstek. Lammsteken får smak av rosmarin, olivolja, vitpeppar och vitlök.
Servera lammsteken med valfritt tillbehör som ex. potatisgratäng samt rödvinssås eller annan sås. Gratinerade gröna bönor är också gott till lammstek.
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Rabarberpaj à la Tobbe
Rabarberpaj à la Tobbe. Paj med rabarber och maräng är farligt gott och sött, det går nästan inte sluta äta denna rabarberpaj när man börjat...
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook