AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Ökensandkakor Ökensand

Ökensandkakor Ökensand Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är \"sandiga\" i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
50 st Ökensandkakor

Ingredienser:

  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Smält och bryn smöret i en stor kastrull och låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Du ska dock ej bränna smöret. Häll över i en bunke och ta inte med den mjölkiga och bruna bottensatsen.
  2. Ställ att svalna till rumstemperatur.
  3. Vispa ner socker, vaniljsocker samt hjorthornssalt (eller bakpulver) pösigt.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör ihop till en deg.
  5. Svep in degen i gladplast och lägg att vila i kylen en timme.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Du kan baka Ökensandkakorna lite som du vill - ex. rulla till bollar och platta ut med gaffel - du bör få ut ca 50 småkakor av degen. Ett förslag är dela degen i fem delar. Rulla sedan ut degen till längder ca 2 cm tjocka. Skär tio bitar på varje längd ca 2 cm breda. Lägg dem på högkant på bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite över mitten med tumme och pekfinger.
  8. Grädda Ökensandkakorna i ca 15 minuter i mitten av ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Ökensandkakor Ökensand:

Äppelmuffins äpplemuffins muffins med äpple
Äppelmuffins eller äpplemuffins. Hembakta muffins med bitar av äpple.

Nötrutor med hasselnötter
Nötrutor med hasselnötter. Goda hembakta kakor med hasselnötter. Hasselnötter kan bytas mot valnötter eller pecannötter.
Nötrutor är goda med vispad grädde till. Nötrutor är goda till fika och dessert.
M&M kakor
M&M kakor eller m&m cookies. En slags havrekakor med m&m godis och hackade nötter. Sega och knäckiga kakor med lite kolasmak blandat med choklad och nötter.
Istället för m&m så kan du använda Nonstop eller annat liknande godis.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Majsröra
Majsröra. En god het röra med majs, vitlök och sambal oelek. Passar till grillat och på buffé.
Brynt rostad majs mixas med vitlök och het sambal oelek. Sambal oelek är en chiliröra du hittar på den asiatiska avdelningen.
Blir ännu godare med färsk kokt majs från majskolv.
God smak och fin färg ger 0,5 tsk gurkmeja. Andra kryddor som passar är spiskummin samt curry eller garam masala.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Gratinerad zucchini med parmesan
Gratinerad zucchini med parmesan. Gott som grönsakstillbehör till det mesta.
Gryta med högrev
Gryta med högrev med mustig smak av paprika. Här serverat med rostade rotfrukter samt kokt potatis och grönsallad.
Andra tillbehör som passar till är pressad potatis, kokt råris, basmatiris, kokt matvete, kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli mm.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Panerad sik med kantareller och skirat smör
Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.
Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé.
Siken kan också lagas på enklare vis genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.
Sikkotletter kan också grillas (utan panering) likt laxkotletter.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillade kycklingkebabspett
Grillade kycklingkebabspett med smak av spiskummin, vitlök, koriander, chili och garam masala.
Istället för urbenade kycklinglår så kan du använda kycklingfilé. Dock blir kycklinglårköttet saftigare på grillen.
Du kan grilla kycklingspetten i ugnen under grill eller i grillpanna istället för på utegrill om du önskar.
Till kycklingspetten kan du servera valfritt tillbehör ex. tzatziki med gurka och morot, ugnsrostad grönsaker eller klyftpotatis, grönsallad, tomatsallad, tomatsalsa osv
Du kan också skiva upp köttet när det är grillat till hemgjort kycklingkebabkött och fylla pitabröd, ha till tex mex (istället för texmex-köttfärs), fylla tortillas, fyllning av kebabrulle, bakpotatis osv.
Majsröra
Majsröra. En god het röra med majs, vitlök och sambal oelek. Passar till grillat och på buffé.
Brynt rostad majs mixas med vitlök och het sambal oelek. Sambal oelek är en chiliröra du hittar på den asiatiska avdelningen.
Blir ännu godare med färsk kokt majs från majskolv.
God smak och fin färg ger 0,5 tsk gurkmeja. Andra kryddor som passar är spiskummin samt curry eller garam masala.
Grisfötter
Grisfötter till julbord. Grisfötter är enkelt att göra, de kokas med salt, vitpeppar och kryddpeppar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Grillspett från Marocko
Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous, yoghurtsås, harissa samt chermoula.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Nötbottnar nötbotten till tårta
Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook