Nötrutor eller toscarutor

Introduktion och förberedelse

Nötrutor - en slags toscarutor - med mördegsbotten med nöt- och kolatopping likt en toscasmet av nötter som valnötter, hasselnötter, mandlar, pekannötter, cashewnötter, paranötter eller pistage. Eller blanda.

En variant på klassisk toscakaka fast med mer kompakt mördegsbotten.

Serveringsförslag

Nötrutorna är goda som de är till fika, utflykt, kafferep eller till dessert och efterrätt med en klick vispad grädde till.

Eller värm lite och servera med en kula vaniljglass.

Som mindre rektanglar

Rutorna kan även skäras i mindre kakor som rektanglar om man vill - de är rätt mastiga och kompakta.

Varianter

  • Du kan toppa med valfria nötter eller blanda de du har eller gillar.
  • Du kan använda skållade eller skalade hela eller hackade mandlar.
  • Vidare kan du blanda i frön som pumpafrön, vita eller svarta sesamfrön eller solrosfrön med nötterna i toscasmeten.

Nötrutor med hasselnötter och smörig mördegsbotten
Nötrutorna kan du baka med valfria nötter - ovan med hasselnötter - men mandel, valnötter, pekannötter, pistage eller cashewnötter blir gott - eller blanda.

24 rutor eller 48 små nötrutor eller toscarutor

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • MÖRDEG TILL BOTTEN: 150 gram kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk kallt vatten
  • NÖT- OCH KOLATOPPING: 100 gram smör
  • 100 gram socker
  • 100 gram grovt hackade nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter, cashewnötter, pistagenötter, paranötter, oskalade eller skållade mandlar eller blanda
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en ugnspanna ca 25x35 cm eller rund pajform (ca 25 cm diameter) med smör.
  3. Skär smöret i kuber. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt mjöl, socker, ägg och vatten. Knåda hastigt ihop till en deg. Detta går snabbt i matberedare med kniven.
  5. Låt degen vila i 30 minuter i kylen.
  6. Tryck ut degen i botten på ugnsformen. Tryck några hål med en gaffel.
  7. Baka mördegen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  8. Gör nötfyllningen genom att smälta smöret med socker, nötter, vispgrädde och vetemjöl. Rör om och koka ihop till en röra.
  9. Ta av från värmen och häll och fördela över mördegen.
  10. Baka valnötsrutorna i 20 minuter eller tills nötblandningen börjat bubbla och har fått gyllenbrun färg.
  11. Ta ut nötrutorna och låt svalna.
  12. Skär ut kakor i önskad storlek som rutor eller till mindre rektanglar som på bild.
E-mail
Medel: 3.4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-21