Nöt och marängbotten

Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.
Blir enkelt en tårta med grädde eller smörkräm mellan samt grädde på toppen. Garnera med valfri topping som färska bär, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M%Ms eller vad man gillar.

3 nöt och marängbottnar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl hasselnötter eller mandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  3. Rita 3 rundlar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  8. Grädda i 15-20 minuter.
  9. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  11. Pensla dem ev. med 100 gram smält choklad om du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer