Nigiri sushi med fisk

Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.

4 portioner, 20-30 bitar Nigiri sushi

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram laxfilé eller annan fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck
  • 250 gram okokt sushiris, ca 7 dl kokt sushiris
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära

Tillagning

  1. Koka sushiris enligt paketet eller sök recept här på receptfavoriter på kokt sushiris.
  2. Skär upp fisken i sneda bitar mot fibrerna ca 15 gram styck.
  3. Doppa fingrarna i vattnet och forma en liten dolme ris, av ca en halv dl ris.
  4. Ta en bit fisk med vänsterhanden och stryk en fingertopp Wasabi på fisken.
  5. Pressa ihop risdolmen med fisken på toppen (med wasabin mot riset).
  6. Lägg upp på fat eller tallrik.
  7. Servera Nigiri sushin med japansk soja, inlagd ingefära samt wasabi.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer