Nigiri sushi med fisk

Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.

4 portioner, 20-30 bitar Nigiri sushi

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram laxfilé eller annan fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck
  • 250 gram okokt sushiris, ca 7 dl kokt sushiris
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära

Tillagning

  1. Koka sushiris enligt paketet eller sök recept här på receptfavoriter på kokt sushiris.
  2. Skär upp fisken i sneda bitar mot fibrerna ca 15 gram styck.
  3. Doppa fingrarna i vattnet och forma en liten dolme ris, av ca en halv dl ris.
  4. Ta en bit fisk med vänsterhanden och stryk en fingertopp Wasabi på fisken.
  5. Pressa ihop risdolmen med fisken på toppen (med wasabin mot riset).
  6. Lägg upp på fat eller tallrik.
  7. Servera Nigiri sushin med japansk soja, inlagd ingefära samt wasabi.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer