AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Napoleonbakelser

Napoleonbakelser Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 18)
ca 10 Napoleonbakelser
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 plattor fryst smördeg, du ska kunna kavla ut 3 st längder ca 8 x 40 cm. Det finns också smördeg i kylen på rulle.
  • Fyllning: 2,5 dl vaniljkräm (av vaniljvisp, pulver eller hemlagad)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos
  • Garnering: 3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
  2. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till ca 8 x 40 cm. Eller kavla ut kyld smördeg från rulle.
  3. Lägg ut plattorna på en plåt sköljd i kallt vatten.
  4. Stick hål i degen med en gaffel grädda längderna ca 10 min.
  5. Låt dem kallna och vispa under tiden grädde och gör vaniljkräm. Blanda ihop grädde och vaniljkräm.
  6. Vänd på smördegsbottnarna och bred äppelmos på en botten, lägg på nästa botten och bred ett tjockt lager vaniljgrädde, täck med den sista botten.
  7. Värm gelén i en kastrull eller mikro och bred ut ett lager på toppen.
  8. Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
  9. Skär försiktigt ut Napoleonbakelserna i lagom bitar med en kniv - lättast är det med en vass tandad brödkniv.


 

Fler recept ur samma kategori som Napoleonbakelser:

Pepparkakor
Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som bli goda pepparkakor.
Pepparkakor bakar du av smör, vetemjöl samt sirap som smaksätts med klassiska pepparkakskryddorna kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
1 kg vetemjöl är ca 17 dl.
Det blir 150-200 pepparkakor.
Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
Du kan byta ut en tredjedel av sockret mot farinsocker för fylligare smak.
Du kan smaksätta pepparkaksdegen ytterligare med ex. 1 dl konjak eller calvados (istället för 1 dl vatten). Vidare kan man ha 2 dl grädde i degen istället för vattnet. Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
Man kan också ha ett ägg i degen som gör den smidigare att kavla mm.
Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Gör egen vaniljkräm om du vill ha det i (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd Marsan vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp.
Ischokladpaj
Ischokladpaj. En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad.
Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.
Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Mandelbotten med mandelmassa
Mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Chokladkräm
Chokladkräm. Recept på god chokladkräm till fyllning av tårta och bakverk.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Franska pepparkakor
Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor. Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.
Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Potatisgratäng
Potatisgratäng. Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fläsklägg med surkål
Fläsklägg med surkål, korv, fläsk, potatismos och grov söt senap. Långkok som är nyttigt och billigt. Husmanskost när den är som bäst.
Den mustiga smaken från fläskläggen, den syrliga kålen och söta kryddiga senapen är mycket gott ihop.
Du kan göra hemgjord surkål - sök recept här på receptfavoriter eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare.
Surkålen piffar du upp genom att koka den med lagerblad, svartpeppar, kummin, kryddpeppar, morot, lök och buljong.
Det finns flera olika recept. Vad jag förstår så har södra Tyskland ingen kummin utan enbär, lagerblad och vitpeppar.
Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna.
Om du vill kan du ha stekt korv till också som Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.
Tysk kall öl passar bra till ex. Weissbier.
Räkna runt 2-2,5 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 4 små framlägg eller 2 större baklägg. Framlägg tycker jag har mer kött och är lite godare.

Njurtapp i ugn
Njurtapp i ugn. Njurtapp är en bit njure utan en bit biff eller nötkött även kallad slaktarbiff. Slaktaren tog den ofta till sig själv.
Njurtappen sitter under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram och räcker då till runt 6 portioner. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).
Fråga i köttdisken efter njurtapp så kan de beställa hem. Den är prisvärd och i skrivande stund kostar den runt 160 kr kilot. Den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig och har lite tuggmotstånd.
Till njurtapp passar med tillbehör som på bilden: potatiskaka med parmesan, trattkantarellsås, broccoli med ost samt en grönsallad med cocktailtomater - sök recept här på receptfavoriter.
Andra goda tillbehör är klyftpotatis, råstekt potatis, bakad potatis, pommes frites, rostad potatis, potatisgratäng, nudelsallad, texmex-buffé, tomatsallad, bönsallad med mera. Andra såser som passar till njurtapp är bearnaisesås, rödvinssås, gräddsås, coleslaw, pepparsås, kalla yoghurt- eller creme fraiche-såser, vitlökssmör osv.
Stek gärna i klarerat smör sk smörolja. Klarera smör kan du göra själv genom att smälta smöret och sila från den översta oljan och separera från den vita mjölken som hamnar i botten. Då kan man steka på hög värme utan att smöret bränns och man får den goda smörsmaken och smak från brynt kött på samma gång.
På franska heter det Onglet och engelska butchers cut eller skirt.
Pumpasoppa
Pumpasoppa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.
Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Grönmögelostfyllda dadlar
Grönmögelostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffe.
Dadlar med grönmögelost är såklart mycket gott på ostbricka. Eller till jul med pepparkakor. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.
Portvin, Madeira, söt eller halvtorr sherry, sött late harvest dessertvin, glögg är förslag att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Våfflor med jäst
Våfflor med jäst. Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.
Hemgräddade våfflor är goda med vispad grädde samt sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Glass passar också till våfflor såklart.
Het Stroganoff med Falukorv
En riktigt god Stroganoff som är lite hetare och gjord på riktig Falukorv. Jag är lite speciell för jag föredrar makaroner/pasta istället för ris. Väldigt omtyckt av vänner och bekanta.
Du kan tillsätta chilisås, chilipeppar eller cayennepeppar efter eget tycke så stroganoffen blir så het som du vill.

Viltgryta
Mustig viltgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel viltgryta. Viltkött till gryta
som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen - steken - på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet kan kokas mört i flera timmar. Ett smakrikt rött vin passar till, en vällagrad Rioja kanske.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Äppelkaka äppelpaj
Äppelkaka eller äppelpaj. En smulpaj med äpplen. Enkel och god.
Servera äppelpajen med kall vaniljsås eller glass.
Fiskterrine terrine med fisk fiskpaté
Fiskterrine eller fiskpaté. Terrine med fisk är fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Gädda och andra fiskar med många små ben är vanligt att laga pate på. Då mixar eller maler man sönder de minsta benen. Sedan får man ha lite lax för att få lite fett och smak.
Skivor av hemlagad fiskterrine är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad grönsallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås. Fiskterrinen kan också få mönster av den vita färsen av gäddan blandat med en ljust röda färsen av laxen.
Räkna en avlång 1,5-litersform - typ brödform. Det blir ca 16 skivor - två vardera. Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté sägs vara att fiskpaté ofta bakas in i en deg.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Du behöver 3 formar, ex. 1-liters folie- aluminiumformar.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook