AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Napoleonbakelser

Napoleonbakelser Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
ca 10 Napoleonbakelser
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 plattor fryst smördeg, du ska kunna kavla ut 3 st längder ca 8 x 40 cm. Det finns också smördeg i kylen på rulle.
  • Fyllning: 2,5 dl vaniljkräm (av vaniljvisp, pulver eller hemlagad)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos
  • Garnering: 3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
  2. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till ca 8 x 40 cm. Eller kavla ut kyld smördeg från rulle.
  3. Lägg ut plattorna på en plåt sköljd i kallt vatten.
  4. Stick hål i degen med en gaffel grädda längderna ca 10 min.
  5. Låt dem kallna och vispa under tiden grädde och gör vaniljkräm. Blanda ihop grädde och vaniljkräm.
  6. Vänd på smördegsbottnarna och bred äppelmos på en botten, lägg på nästa botten och bred ett tjockt lager vaniljgrädde, täck med den sista botten.
  7. Värm gelén i en kastrull eller mikro och bred ut ett lager på toppen.
  8. Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
  9. Skär försiktigt ut Napoleonbakelserna i lagom bitar med en kniv - lättast är det med en vass tandad brödkniv.


 

Fler recept ur samma kategori som Napoleonbakelser:

Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka med bitar av vit choklad. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde gärna smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3.
Mjuk pepparkaka med glasyr
Mjuk pepparkaka med glasyr. Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika.
Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.
Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Prinsesstårta
Prinsesstårta med marsipan, vispad grädde, vaniljvisp och tårtbotten. Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller laga din princesstårta snabbt och enkelt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdiga tårtbottnar.
Prinsesstårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv.
Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.
Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström.
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Tomatsallad med bondbönor
Tomatsallad med bondbönor, olivolja och vinäger. En god och nyttig sallad. Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.
Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.

Panerad kycklingfilé kycklingschnitzel
Panerad kycklingfilé eller kycklingschnitzel i ströbröd. Kycklingbröst som är panerat, stekt och sedan stekt klart i ugnen. Schnitzlarna kan också stekas klart på låg värme i stekpannan.
Förslag till servering med schnitzeln är här kokt delikatesspotatis, kall rödbets- och äppelyoghurt samt sallad. Men man kan ha valfria tillbehör ex. klyftpotatis och bearnaiessås samt en tomatsallad.
Grillad ananas
Grillad ananas till dessert med vaniljglass. Grillade ananasspett med råsocker och ev. grönt thé på grillspett.
Ananasspett blir en enkel och god dessert till grillfesten.
Färsk ananas blir godast men det går också med burkananas (trä då ex. halva ananasringar på spett).
Glass som vaniljglass eller sorbet är gott till grillad ananas.
Ett sött vin som sauternes, vitt portvin eller ett icewein är gott att dricka till ananasspetten.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fillodegsknyten
Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.
Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.
Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Fröknäckebröd
Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Couscous
Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.
Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.
Kallrökt lax med romsås
Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad. En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig. Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.
Ett vitt medelfylligt vin passar till. Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar också till.
Ostgratinerad kycklingfilé
Ostgratinerad kycklingfilé med paprika och grädde är en enkel, god och smaskig rätt från 70-talet.
Extra god och lite modernare blir den om du brer några msk röd pesto mellan kycklingfilédelarna. Du kan också ta med en pressad vitlök samt 1 hackad gul lök.
Gott till är tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris.
Istället för kycklingfilé blir rätten god med fläskfilé, laxfilé eller kotlettrad. Ta quornfiléer för en vegetarisk variant.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Renskav med kantareller
Renskav med kantareller eller annan svamp. Grädde, Dijonsenap och lök ger god smak åt renskaven.
Istället för kantareller kan du ta skogschampinjon eller vanlig champinjon eller valfri matsvamp. Torkad trattkantarell funkar utmärkt.
Servera med kokt potatis, pressad potatis, pasta som tagliatelle, råris, ris eller valfritt tillbehör.
Älgentrecote
Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Snabba pepparkakor
Snabba pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir snabba och goda pepparkakor.
Ett pepparkaksrecept för snabba pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på klassiska pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.
Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook