AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Napoleonbakelser

Napoleonbakelser Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
ca 10 Napoleonbakelser
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 plattor fryst smördeg, du ska kunna kavla ut 3 st längder ca 8 x 40 cm. Det finns också smördeg i kylen på rulle.
  • Fyllning: 2,5 dl vaniljkräm (av vaniljvisp, pulver eller hemlagad)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos
  • Garnering: 3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
  2. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till ca 8 x 40 cm. Eller kavla ut kyld smördeg från rulle.
  3. Lägg ut plattorna på en plåt sköljd i kallt vatten.
  4. Stick hål i degen med en gaffel grädda längderna ca 10 min.
  5. Låt dem kallna och vispa under tiden grädde och gör vaniljkräm. Blanda ihop grädde och vaniljkräm.
  6. Vänd på smördegsbottnarna och bred äppelmos på en botten, lägg på nästa botten och bred ett tjockt lager vaniljgrädde, täck med den sista botten.
  7. Värm gelén i en kastrull eller mikro och bred ut ett lager på toppen.
  8. Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
  9. Skär försiktigt ut Napoleonbakelserna i lagom bitar med en kniv - lättast är det med en vass tandad brödkniv.


 

Fler recept ur samma kategori som Napoleonbakelser:

Amerikanska muffins med frosting
Amerikanska muffins med frosting. Goda och enkla hembakta muffins toppade med frosting på färskost.
På bilden chokladmuffins med frosting.
Enkel krusbärskaka
Enkel krusbärskaka med krusbär du kan baka till många i långpanna.
Bärkaka med krusbär eller andra bär som blåbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Kladdig chokladtårta chokladkaka
Kladdig chokladtårta eller chokladkaka. En chokladtårta med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr (smörkräm med choklad).
Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight.
Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.
Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Hallontårta
Hallontårta med tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig hallontårta eller sommartårta med hallon, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Bäst blir hallontårtan med hembakta tårtbottnar och hemgjord vaniljkräm men du kan såklart köpa färdiga tårtbottnar och vaniljvisp till vaniljkräm.
Hallonen kan givetvis bytas ut mot jordgubbar till jordbubbstårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Anslag till tårta tårtbotten tårtrecept
Anslag till tårta. Ett tårtrecept med hembakt tårtbotten som kallas för anslag på konditori.
Egen tårtbotten är lätt att baka själv och blir mycket godare än den köpta.
I princip bakar du en hög rund, fyrkantig, avlång eller hjärtformad sockerkaka som du sedan skär till tre bottnar lagom för en tårta.
Sedan är det bara att fylla lagren med ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm eller mosad banan, sedan ett lager med sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt och sist klär du tårtan med vispad grädde och garnerar med färska bär och riven vit choklad.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Paj med rabarber och vinbär
Paj med rabarber och vinbär. En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.
Älgburgare
Älgburgare. Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Kebabrulle
Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd.
Du kan grilla kebabköttet på spett på utegrill eller i ugnen (med eller utan spett).
Gott som tillbehör till kebabrulle är sallad med bulgur sk tabbouleh.
Björnbärsrutor
Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många. Rutorna med björnbär går fint att frysa in.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Smultron på strå
Smultron på strå. Färska smultron trädda på strå är en svensk klassiker. Godare smultron finns inte.
Plättar plättrecept plättsmet
Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg.
Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Plättar är goda med sylt, grädde eller glass. Räkna ca 7 plättar per portion.
Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Sockerkaka
Klassisk sockerkaka. Nybakt sockerkaka är genialiskt gott och enkelt.
Detta sockerkaksrecept också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
Finriven citron ger en liten frisk smak åt sockerkakan. Man kan också ta apelsin eller lime.

Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Rabarberdricka rabarbersaft
Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på mindre söt rabarberdricka eller sötare saft på rabarber för läskande stunder i bersån.
Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen.
Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoligratäng som såklart kan njutas av alla.
Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.
Pariservåfflor Franska våfflor
Pariservåfflor eller Franska våfflor. En klassiker som består av två sockrade kakor med smörkrämsfyllning mellan.
Hembakta Pariservåfflor är en blandning mellan kaka och bakelse.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook