Nästan nyttiga morotskakan

En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.

8 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl matolja som rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm muskot
  • 1 dl mascarponeost eller naturell färskost
  • 1 lime
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl kokosflingor eller ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en vanlig 20 cm rund form eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
  3. Smöra och strö runt kokos eller ströbröd i formen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
  8. Medan kakan står i ugnen förbereder du glasyren.
  9. Skölj och riv skal av lime.
  10. Blanda mascarponeost med hälften av skalet och all saft från en lime och med florsockret, det ska bli en jämn och fin smet. Om glasyren inte är tillräckligt söt, tillsätt mer florsocker till önskad sötma.
  11. När morotskakan är färdiggräddad, låt kakan svalna, bred sedan ut glasyren på toppen och strö över resten av limeskalet precis innan servering. Njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer