AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Mylta på hjortron hjortronmylta

Mylta på hjortron hjortronmylta Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjorton med socker. En riktig delikatess som passar till desserter som ex. ostkaka.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 10)
ca 4 dl mylta

Ingredienser:

  • 250 g frysta hjortron
  • 125 g strösocker
  • 2 msk hjortronlikör (valfritt)

Tillagning:

  1. Rör försiktigt ihop hjortron med socker och lakkalikör några minuter. Låt stå någon timme och rör igen.


 

Fler recept ur samma kategori som Mylta på hjortron hjortronmylta:

Stekt zucchini med vitlök
Stekt zucchini med vitlök, olivolja och lite chili. Gott som tillbehör eller hel rätt blandad med pasta eller till en omelett.
En dressing med senap är gott att skeda över den stekta zucchinin.
Långa brödkrutonger
Långa brödkrutonger till soppa, sallader eller tilltugg. Gör dina egna brödkrutonger. Enkelt och gott. Här som bröd skuret på längden i stavar och bakad med olivolja samt gourmetsalt. Du kan såklart skära brödet i små kuber också och göra vanliga brödkrutonger.
Mild ostbricka och vitt vin
Mild ostbricka och vitt vin. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Majsmuffins med blåbär
Majsmuffins med blåbär. Amerikanska muffins med majsmjöl och goda färska blåbär. Du kan också ta färska björnbär, färska hallon, chokladbitar, delade jordgubbar eller skivad banan. Styckfrysta blåbär eller andra bär går bra men tillsätt dem frysta.
Körsbärssylt sylt på körsbär
Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Jordgubbssoppa
Jordgubbssoppa med sorbet och kaksmulor (här smulade mandelbiskvier). En god, enkel, nyttig och kall dessert.
Mixade jordgubbar med en kula sorbet toppat med kaksmulor.
Istället för mandelbiskvier kan du ta andra kakor som finska pinnar, flarn eller drömmar.
Med läsk tillsatt precis innan servering blir soppan mousserande. Du kan också ta ett mousserande vin som Cava istället för läsk men tillsätt då några msk socker så att soppan blir lagom söt.
1-2 mosade eller mixade bananer är också gott i soppan.
Soppan kan garneras med blad av mynta eller citronmeliss.
Mockagrädde
Mockagrädde. Vispad grädde smaksatt med kaffe. Istället för kaffepulver kan du smaksätta grädden med några msk kaffelikör eller starkt kaffe ex. espresso.
Hemlagad majonäs majonnäs hemgjord
Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook