AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Mylta på hjortron hjortronmylta

Mylta på hjortron hjortronmylta Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjorton med socker. En riktig delikatess som passar till desserter som ex. ostkaka.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 10)
ca 4 dl mylta

Ingredienser:

  • 250 g frysta hjortron
  • 125 g strösocker
  • 2 msk hjortronlikör (valfritt)

Tillagning:

  1. Rör försiktigt ihop hjortron med socker och lakkalikör några minuter. Låt stå någon timme och rör igen.


 

Fler recept ur samma kategori som Mylta på hjortron hjortronmylta:

Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Potatissallad med sparris
Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Jordgubbssoppa
Jordgubbssoppa med sorbet och kaksmulor (här smulade mandelbiskvier). En god, enkel, nyttig och kall dessert.
Mixade jordgubbar med en kula sorbet toppat med kaksmulor.
Istället för mandelbiskvier kan du ta andra kakor som finska pinnar, flarn eller drömmar.
Med läsk tillsatt precis innan servering blir soppan mousserande. Du kan också ta ett mousserande vin som Cava istället för läsk men tillsätt då några msk socker så att soppan blir lagom söt.
1-2 mosade eller mixade bananer är också gott i soppan.
Soppan kan garneras med blad av mynta eller citronmeliss.
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Ugnstekt falukorv
Ugnstekt falukorv är en svensk klassiker. Servera med potatismos, senap, ketchup och bostongurka samt ev. skyn från pannan.
Lök, tomat och bostongurka behöver man inte ha, speciellt om det är till barn.
Falukorv Thermidor brukar jag kalla denna rätt. Ett skojigare namn på ugnstekt falukorv döpt efter klassikern Hummer Thermidor som är fylld gratinerad hummer.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i rund form eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Krabbcocktail cocktail med krabba
Krabbcocktail. Cocktail med krabbkött är en klassiker. Hemgjord klassisk krabbcocktail till förrätt med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs. Här garnerat med räkor.
Gott i är också mango i bitar samt att toppa med grekisk matyoghurt.
Vintips till krabbcocktail blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar.
Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba (en krabba räcker till minst 2 portioner) - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Bönsallad med svarta bönor
Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs. En kall bönsalsa som passar till det mesta.
Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook