AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Mylta på hjortron hjortronmylta

Mylta på hjortron hjortronmylta Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjortron med socker.
En riktig delikatess som passar till vaniljglass, parfait och desserter som ex. ostkaka.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 11)
ca 4 dl mylta
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 250 gram tinade hjortron (1 paket frysta) eller ca 300 gram färska hjortron
  • 125 gram strösocker, ca 1,5 dl
  • 2 msk hjortronlikör (valfritt)

Tillagning:

  1. Tina hjortronen. Plocka bort små löv och fula bär om det finns.
  2. Blanda ihop hjortron med socker och ev. hjortronlikör.
  3. Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig. Rör någon gång till.
  4. Myltan är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Mylta på hjortron hjortronmylta:

Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Räkna 2 st 200 grams burkar.
Kikärtor med curry
Kikärtor med curry, zucchini, lök och vitlök. Gott som huvudrätt med ris eller råris; eller som tillbehör; eller en rätt bland många på ex. en buffé.
Koka gärna ett paket egna kikärter i förväg och spara undan resten till en annan dag. I nödfall kan du använda väl sköljda färdigkokta kikärter - räkna då med tre burkar.
Vill du att rätten ska vara vegan så ersätt crème fraiche med Oatly Fraiche (av havre).
Om du vill kan du skippa zucchinin. Vidare kan du ha i andra grönsaker som slantad morot, blomkål, aubergine och paprika.
Du kan även garnera på slutet med cashewnötter, pumpafrön eller hackad bladpersilja.
Kycklingröra
Kycklingröra till bakad potatis, buffé eller till fyllning till mackor eller baguetter.
En kall kycklingröra med tärnat grillat eller stekt kycklingkött, majonnäs, matyoghurt, paprika, purjolök smaksatt med curry.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Man kan också ha matyoghurt istället för gräddfil och majonnäs eller blanda som man vill.
Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Räkna ca 2 liter körsbär till receptet nedan.
Du kan använda syltsocker som har pektin och konserveringsmedel i sig. Ta 0,5 kg till nedan recept. Uteslut då natriumbensoat och vanligt socker.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Hallondryck hallonsmoothie
Hallondryck eller hallonsmoothie med färska eller frysta hallon, banan, yoghurt, apelsinjuice och lite socker.
En kall och mättande smoothie med hallon.
Räkna ca 20 hallon.
Hallonsmoothien kan varieras såklart med frukt och juice efter smak. Vidare är kryddor som 1 krm ingefära, 1 krm spiskummin, 1 krm kanel samt 1 krm gurkmeja goda och sägs vara nyttigt.
Blåbärskräm kräm av blåbär
Blåbärskräm. Kräm med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Varm eller kall blåbärskräm är god med gräddmjölk eller lätt vispad grädde och mandelskorpor som dessert.
Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.
Koka saft
Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Mandeltårta med chokladkräm
Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Enkel ostkaka med färskost och lime
Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime. Hemgjord snabb och enkel ostkaka du kan servera med löst vispad grädde samt valfri sylt eller färska bär.
Rabarberpaj med havregryn
Rabarberpaj med havregryn. En smulpaj med mer havregryn i smuldegen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Räkna ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Fiskpaté
Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Istället för frysta lingon kan du ta ca 3 dl färska lingon.
Marsipanlimpa marsipangodis med nougat
Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat. Ett enkelt, snabbt och genialiskt gott godis med marsipan till jul, påsk eller när som.
Fyll och forma masipanen till en limpa, pensla med choklad och skär ut marsipangodisar. Nougatfyllning gillar jag. Garnera med smält choklad och rostade hasselnötter.
Du kan såklart fylla och garnera dina marsipanlimpor som du vill. Andra goda fyllningar är russin marinerade i rom över natten; syltade körsbär; hackade dadlar; torkade fikon.
Pensla eller ringla över mörk, ljus eller vit choklad. Garnera marsipanlimpan med hackade nötter som hasselnötter, valnötter, pistage eller valnötter. Kokosflingor är också snyggt och gott. Röda och gröna cocktailbär passar också till marsipangodis.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook