Musslor i vitt vin Moules marinièrs

Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.

2 portioner musslor i vitt vin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg musslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl gott vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär (valfritt)
  • 2 dl vispgrädde (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
  2. Skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök. Rensa, skölj, dela och finhacka purjolöken.
  3. Hetta upp en stor kastrull.
  4. Häll i oljan och musslorna. Fräs i någon minut. Rör om och häll i vinet, löken, grädden, lagerbladet samt lite timjan, salt och vitpeppar.
  5. Lägg på ett lock och låt musslorna koka tills dom öppnar sig, ca 5 minuter.
  6. Lyft upp musslorna med hålslev.
  7. Koka musselspadet ett par minuter till och tillsätt sedan vispgrädden.
  8. Smaka av med salt.
  9. Låt sjuda 2 min och lägg sedan i musslorna igen och rör om försiktigt.
  10. Servera de vinkokta musslorna i skålar och strö över hackad persilja. Ha gärna en tom skål bredvid för skalen. En våtservett eller skål med citronvatten att torka sig med är bra efter de smaskiga musslorna.
E-mail
Medel: 5 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer