Moussaka auberginegratäng

Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.

8 portioner moussaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 g blandfärs eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär auberginer i skivor ca 1 cm tjocka. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem väl. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Ostsås: Smält smör och pudra över mjöl. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och muskot.
  4. Köttfärssås: Hacka lök samt vitlök och bryn i olivolja, smaksätt med salt och peppar. Lägg över i en stor kastrull.
  5. Bryn lite av köttfärsen i taget och häll i kastrullen med löken. Salta och peppra färsen när du bryner den.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna till köttfärsen och rör ihop till en köttfärssås. Smaka av köttfärssåsen med socker, salt, peppar, oregano och cayennepeppar.
  7. Skala potatis. Skiva potatisen tunt minst 0,5 cm. Tips är att använda mandolin eller matberedare.
  8. Skölj av det överflödiga saltet på aubergineskivorna.
  9. Gör moussakan så här: Lägg ett lager köttfärssås samt någon slev vit sås i botten av formen, därefter täcker du med skivade auberginer och därefter potatisskivor.
  10. Upprepa igen.
  11. Sista lagret lägger du bara köttfärssås först och toppar med vit sås.
  12. Grädda moussakan i 35-45 minuter.
  13. Lägg på osten efter halva tiden.
  14. Grädda moussakan tills den fått fin färg och potatisen är klar (prova och stick i moussakan med en potatissticka eller kniv eller smaka lite).
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer