Morotskaka med glasyr

Morotskaka med glasyr av Philadelphia färskost och citron. Enkel att baka med olja i springform.

8 portioner morotskaka med glasyr

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl matolja som rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm muskot
  • 1 dl naturell färskost som Philadelphia
  • 1 citron
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form 24 cm diameter med löstagbar kant eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
  3. Smöra och strö ströbröd i formen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
  8. Medan morotskakan står i ugnen förbereder du glasyren.
  9. Skölj och riv skal av citronen. Pressa saften.
  10. Blanda färskost med hälften av skalet och 0,5 dl citronsaft med florsockret. Det ska bli en jämn och fin smet.
  11. När morotskakan är färdiggräddad ta ut den och låt kakan svalna.
  12. Bred ut glasyren på toppen i ett jämnt lager.
  13. Strö över resten av citronskalet precis innan servering (annars blir det bittert efter ett tag).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer