Morotskaka med chokladfrosting

Morotskaka med chokladfrosting istället för den klassiska ljusa frostingen. Här garnerad med jordnötter men det blir jättegott med andra krossade nötter som valnötter, pekannötter, hasselnötter eller rostade kokosflingor. 

Frostningen är med kakao, naturell färskost typ Philadelphia, smör, socker, vanilj och en skvätt kaffe. 

1 morotskaka, ca 12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • Frosting: 60 gram mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 1 msk kaffe eller 1/2 tsk kaffepulver
  • Morotskaka: 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl rapsolja eller solrosolja
  • 1 msk smör eller matolja till formen
  • 1/2 dl ströbröd eller kokos till formen
  • 1 dl grovhackade nötter som osaltade jordnötter, hasselnötter, valnötter eller rostad kokos till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker någon minut med elvisp eller för hand. Låt stå.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke - vetemjölk, bakpulver, kakao, kanel och vaniljsocker.
  4. Skala och riv morötter fint. Blanda med mjölet.
  5. Tillsätt oljan droppvis först och sedan i en stråle i ägg- och sockerblandningen. Vispa med elvisp eller kraftigt för hand.
  6. Tillsätt sedan samt rör ihop ägg-blandningen med mjölblandningen till en jämn smet.
  7. Bröa en rund springform på ca 24 cm diameter med lite olja eller mjukt smör samt ströbröd eller kokosflingor. Lägg ev. ett bakplåtspapper i botten först och klipp bort det som går utanför kanterna. Då är den lättare att hantera och skära upp sedan.
  8. Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
  9. Baka morotskakan i mitten av ugnen i 15 minuter. Stick med en provsticka i mitten och se så att kakan ej är kladdig utan genombakt. Baka annars lite till. Täck ev. över med lite bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  10. Frosting: Blanda först kakao, vaniljsocker och florsocker i en bunke. Tillsätt mjukt smör samt färskost och kaffe. Rör eller vispa till en jämn frosting.
  11. Ta ut morotskakan och låt svalna utan ringen runt.
  12. När morotskakan svalnat kan du bre ut ett lager frosting på toppen. Garnera med nötter eller kokos om du vill. Nötter och kokosflingor blir ännu godare om du rostar dem någon minut på hög värme i en stekpanna först. Låt svalna innan du strör över morotskakan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer