AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna Morotskaka i långpanna med vaniljglasyr. Enkel och god morotskaka bakad i långpanna. Smidig om du bakar till många på fest, buffé eller till fikat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
24 bitar morotskaka

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 dl finriven morot, ca 5-6 morötter
  • 2 dl olja som solrosolja eller rapsolja
  • Vaniljglasyr: 200 gram smör
  • 200 gram färskost (philadelphiaost)
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram smör till glasyren och skär upp det i skivor och lägg i en bunke att bli mjukt.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och vaniljsocker i en bunke.
  5. Skala och riv morötter fint.
  6. Rör i mjölblandningen i äggen.
  7. Tillsätt de rivna morötterna och rör ihop till en jämn smet.
  8. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn smet.
  9. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  10. Häll smeten i långpannan och fördela den jämnt.
  11. Sätt in i ugnen i mitten och grädda i 30 minuter.
  12. Ta ut och låt morotskakan kallna.
  13. Gör glasyren: Blanda mjukt smör med färskost, socker och vaniljsocker till en jämn glasyr.
  14. Bred glasyren över morotskakan i ett jämnt lager.
  15. Skär upp morotskakan i 24 bitar (6 rader på bredden och 4 på längden).
  16. Nu är morotskakan klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Morotskaka i långpanna:

Radiokaka
Radiokaka är en svensk klassisk chokladkaka med Mariekex, smör, blockchoklad och sirap.
Namnet kommer av radiokakans utseende när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.
Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning
Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Rulltårta
Rulltårta. Snabbt recept på rulltårta. Till fyllning kan du ha sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt, hårt vispad grädde eller vaniljkräm; mosad banan är också gott.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning
Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Ugnstekt torsk med tomat och spenat
Ugnsstekt torsk med tomat och spenat. Torsk lämpar sig mycket bra att ugnssteka med tillbehör och sås i ett.
Lite vitlök har jag tillsatt för lite extra smak.
Champinjoner, paprika, selleri är ytterligare förslag till topping.
Fryst torsk, sej, allaska pollock och allt vad de kallas fungerar också utmärkt till denna rätt.
Välj torsk som är ok fiskad ex. kravmärkt.
Krusbärskaka kaka med krusbär
Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Hemgjord dipsås till grönsaker
Hemgjord dipsås till grönsaker. God kall sås att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, färska skivade champinjoner (välj stora), gurksstavar, blomkålsbucketter, chips och/eller rädisor.
Grönsaker med dippsås är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.
Grönsaksgratäng gratäng med grönsaker
Grönsaksgratäng. Gratäng med grönsaker som av valfrit sort broccoli, bönor, haricots verts, vaxbönor, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, kålrabbi, jordärtsskockor samt spenat.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Piroger med vegetarisk fyllning quornfärs
Piroger med vegetarisk fyllning. Hembakta vegetarisk piroger. Quornfärs med tacosmak är blir god vegetarisk fyllning med paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Chili con carne med biff
Chili con carne med biff. Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.
Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.
Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.
Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk. Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris, cous cous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta, tabascosås och gott bröd är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Limemilkshake
Limemilkshake. God och frisk milkshake med färsk lime, vaniljglass och mjölk.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Det är lättast att ta ur fruktköttet ur limen om man skär mot klyftorna tvärs över limefrukten.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Mockaglasyr
Mockaglasyr. Glasyr, topping eller frosting till muffins eller cupcakes. Färskost. smör och florsocker smaksatt med kakao och kaffe.
Toppa gärna glasyren med valfritt strössel. Bred på glasyren när muffinsen svalnat.
Du kan byta ut smöret helt mot färskost om du önskar.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat

Gilla oss på Facebook