AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna Morotskaka i långpanna med vaniljglasyr. Enkel och god morotskaka bakad i långpanna. Smidig om du bakar till många på fest, buffé eller till fikat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
24 bitar morotskaka

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 dl finriven morot, ca 5-6 morötter
  • 2 dl olja som solrosolja eller rapsolja
  • Vaniljglasyr: 200 gram smör
  • 200 gram färskost (philadelphiaost)
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram smör till glasyren och skär upp det i skivor och lägg i en bunke att bli mjukt.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och vaniljsocker i en bunke.
  5. Skala och riv morötter fint.
  6. Rör i mjölblandningen i äggen.
  7. Tillsätt de rivna morötterna och rör ihop till en jämn smet.
  8. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn smet.
  9. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  10. Häll smeten i långpannan och fördela den jämnt.
  11. Sätt in i ugnen i mitten och grädda i 30 minuter.
  12. Ta ut och låt morotskakan kallna.
  13. Gör glasyren: Blanda mjukt smör med färskost, socker och vaniljsocker till en jämn glasyr.
  14. Bred glasyren över morotskakan i ett jämnt lager.
  15. Skär upp morotskakan i 24 bitar (6 rader på bredden och 4 på längden).
  16. Nu är morotskakan klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Morotskaka i långpanna:

Rödbetskaka
Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
GI äppelkaka
GI äppelkaka. En äppelpaj med dinkelmjöl. Servera med vaniljyoghurt, vispad grädde eller efter tycke.
GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.
Chokladbollar
Chokladbollar. Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor eller rostade sesamfrön efter smak. Kaffet är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
Med någon tsk arrak eller punsch blir de arraksbollar.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Kavringsfyrkanter med färskost
Kavringsfyrkanter med färskost är matiga snittar av kavring fyllda med smaksatt färskost.
Blir 24 stycken kavringsfyrkanter och de är rätt rejäla mumsbitar så det räcker med två var samt någon extra.
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde. En vegetarisk pasta med hemgjord färsk gnocchi. Du kan också köpa färdig färsk gnocchi men godast är att göra egen.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Istället för vanlig grädde kan du ta Imat (havregrädde) eller sojagrädde.
Portvinssås
Portvinssås. En god sås som är enkel att laga. Rätt söt rödvinssås som även skulle kunna kallas portvinsglaze.
Såsen passar till kött, kyckling, quornfilé eller grillat. Kan även serveras kall till ex. paté eller kallskuren stek osv.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Laxcarpaccio Carpaccio med lax
Laxcarpaccio. Carpaccio med lax är gott som förrätt eller på buffe.
Laxcarpaccio görs på rå lax. Färsk odlad lax eller fryst vildlax. Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering. Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Ex. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio.
Alternativ är också kallrökt lax eller gravad lax.
Använd en fin olivolja.
Chokladrulltårta rulltårta med choklad Drömtårta
Chokladrulltårta. Rulltårta med choklad även kallad Drömtårta. Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm.
Du kan också fylla chokladrulltårtan med mocka-kaffefyllning, hallonfyllning eller bananfyllning.
Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Muffins
Olika muffins. En grundsmet till muffinssmet du kan smaksätta till muffins med olika smaker. Ex. kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies är amerikanska kakor med chokladchips eller chokladbitar.
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat

Gilla oss på Facebook