Mjuk pepparkaka

Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.

1 mjuk sockerkaka ca 10 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 110 gram smör
  • 3 msk ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk mald ingefära

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform med någon tsk smör och några msk ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna till minst fingertemperatur.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke i ca 3 minuter.
  5. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
  6. Vispa ner lite flytande smör i taget i ägg- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt crème fraiche eller yoghurt samt rör ner mjölblandningen till en jämn smet.
  8. Häll pepparkakssmeten i sockerkaksformen och grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn ev. med en sticka i mitten av kakan och se så att smeten ej är kladdig.
  9. Ta ut och vänd den mjuka pepparkakan ur formen och lägg på ett galler att svalna så får pepparkakan en knaprig och god skorpa men saftigt innehåll.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer