Mjuk pepparkaka

Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.

1 mjuk sockerkaka ca 10 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 110 gram smör
  • 3 msk ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk mald ingefära

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform med någon tsk smör och några msk ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna till minst fingertemperatur.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke i ca 3 minuter.
  5. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
  6. Vispa ner lite flytande smör i taget i ägg- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt crème fraiche eller yoghurt samt rör ner mjölblandningen till en jämn smet.
  8. Häll pepparkakssmeten i sockerkaksformen och grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn ev. med en sticka i mitten av kakan och se så att smeten ej är kladdig.
  9. Ta ut och vänd den mjuka pepparkakan ur formen och lägg på ett galler att svalna så får pepparkakan en knaprig och god skorpa men saftigt innehåll.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer