Mjuk pepparkaka med glasyr

Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.

Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika. Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.

20 bitar mjuk pepparkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk mald torkad kanel
  • 1 msk mald torkad ingefära
  • 1 msk mald torkad nejlika
  • 2 tsk bikarbonat
  • Glasyr: 200 gram naturell färskost, ex. philadelphia ost (ej lättvariant)
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.
  3. Vispa socker och smör med en elvisp tills det är vitt och poröst. Sätt åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor i en stor bunke.
  5. Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen. Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.
  7. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  8. Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.
  9. Glasyr: Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt.
  10. Lägg färskost, smör, florsocker vaniljsocker i en bunke.
  11. Rör eller vispa ihop till en jämn glasyr.
  12. Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.
  13. Bre ut glasyren i ett jämnt lager över pepparkan.
  14. Skär upp pepparkakan i rutor. Förslag är att dela i fyra delar på längden och fem på tvären till 20 bitar.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer