Mjuk ljus pepparkaka

Baka egen mjuk pepparkaka i en avlång sockerkaksform eller annan sockerkaksform.

1 stor mjuk pepparkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl grädde, vanlig eller gräddfil
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald, stött kardemumma
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 1,5 tsk mald nejlika
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och häll ströbröd i formen så att ströbrödet fäster vid kanterna.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt.
  5. Rör ägg och socker poröst i en bunke.
  6. Tillsätt smöret till äggblandningen under kraftig omrörning.
  7. Tillsätt därefter grädden och kryddorna och sist mjölet.
  8. Häll pepparkakssmeten i formen och grädda pepparkakan i ca 30-40 minuter.
  9. Ta ut den mjuka pepparkakan och låt den svalna något innan servering. Ta gärna ur den ur formen och låt svalna på galler så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer