Mjuk ljus pepparkaka

Baka egen mjuk pepparkaka i en avlång sockerkaksform eller annan sockerkaksform.

1 stor mjuk pepparkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl grädde, vanlig eller gräddfil
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald, stött kardemumma
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 1,5 tsk mald nejlika
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och häll ströbröd i formen så att ströbrödet fäster vid kanterna.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt.
  5. Rör ägg och socker poröst i en bunke.
  6. Tillsätt smöret till äggblandningen under kraftig omrörning.
  7. Tillsätt därefter grädden och kryddorna och sist mjölet.
  8. Häll pepparkakssmeten i formen och grädda pepparkakan i ca 30-40 minuter.
  9. Ta ut den mjuka pepparkakan och låt den svalna något innan servering. Ta gärna ur den ur formen och låt svalna på galler så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer